Enkele feitjes 2022

Voorzitterschap Raad van de Europese Unie

Sinds 1 januari 2022 middernacht is Frankrijk begonnen met het roulerend voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (tot 30 juni 2022).
Als onderdeel van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie, is met ingang van 1 januari 2022 een nieuwe twee-euromunt in omloop gebracht. De eik en de olijfboom, symbolen van kracht en wijsheid, zijn op deze nieuwe munt gegraveerd.

70-jarig troonsjubileum van Koningin Elizabeth II

Het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth II (21 april 1926) ter gelegenheid van 70-jarig troonsjubileum van Elizabeth II (6 februari 1952).

Op 6 februari hoopt de Britse monarch deze historische mijlpaal te bereiken. De festiviteiten beginnen echter pas op donderdag 2 juni.

Olympische Winterspelen

Olympische Winterspelen worden van 4 t/m 20 februari 2022 gehouden in Peking.

Saint-Valentin/Valentijnsdag

14 février 2022 Saint-Valentin 2022

Verkiezingen Frankrijk 2022

Op 10 en 24 april 2022 vinden de twee rondes van de verkiezing van de president van Frankrijk plaats voor een periode van vijf jaar. Deze verkiezing maakt deel uit van een precieze kalender. De eerste belangrijke datum is
1 januari, want dan is de start van de controle door l’Autorité de Régulation de la Communication Audiovisuelle et Numérique (Arcom) van de spreek- en zendtijd van kandidaten en hun steun, in naam van het principe van eerlijke behandeling tussen kandidaten.

30 januari 2022 (uiterlijk)
Begin van de sponsorperiode de dag na de publicatie van het besluit tot bijeenroeping van de kiezers, “minstens tien weken voor de datum van de eerste ronde” (wet van 29 maart 2021). Uiteraard zullen wij in de komende nummers van EAUDEVIE meer aandacht aan de Franse verkiezingen besteden.

De totstandkoming van de euro

Op 7 februari 1992 werd in Maastricht een akkoord gesloten over het invoeren van een Europese munt. Het leidde tot een van de grootste monetaire omwisse-lingsoperaties in de geschiedenis. Niet eerder wisselden zoveel landen met zoveel inwoners hun eigen munt in.
Op 15 december 1995 hebben de staatshoofden en regeringsleiders in de Europese Raad van Madrid, overeenstemming bereikt over een routekaart voor de invoering van de gemeenschappelijke munt, uiterlijk op 1 januari 1999. Tijdens deze bijeenkomst werd de naam van de nieuwe munt bepaald: het wordt: de “euro”. De euro werd gepresenteerd als munt met grote economische en politieke voordelen. De euro wordt namelijk beheerd door de Europese Centrale Bank (opgericht 1 juni 1998) die probeert te zorgen voor stabiliteit met lage inflatie en lage rentevoeten. Ook zijn er geen transactiekosten meer voor bedrijven die iets kopen of verkopen in het buitenland. Politiek gezien wilden Europese leiders duidelijk maken dat de overgang naar de euro onherroepelijk is, en zo een stabiel en tastbaar symbool is van de Europese identiteit.
Op 1 januari 1999 zag je in de Franse winkels een dubbele prijsaanduiding.
Na jaren van onderhandelingen werd op 1 januari 2002 de euro een wettig betaalmiddel in 12 verschillende EU-lidstaten. Drie jaar eerder, in 1999, bestond de munt al giraal. Beurskoersen van aandelen, obligaties en opties werden vanaf dat moment in euro’s weergegeven.

Bron: European Communities

Jérôme Peyrat en Déviation de Beynac

Jérôme Peyrat, burgemeester van La Roque-Gageac, was lang tegen het project maar hij wil nu helpen het werk “Déviation de Beynac” nieuw leven in te blazen
“Ik ben altijd tegen dit Beynac-project geweest, dat zeer schadelijk is voor het milieu en erg duur is voor het departement”, aldus Jérôme Peyrat. Dat is nu dus anders. Hij verwijt Germinal Peiro, de voorzitter van de Departementsraad, het beheer van dit dossier dat heeft geleid tot het stilleggen van de werkzaamheden en een sloopbevel van de rechtbanken.”

De zanger Kendji Girac wordt nu ook acteur

Kendji Girac, geboren in de Dordogne en de winnaar van “The Voice France 2014”, gaat nu ook in een film spelen. Hij gaat de rol spelen van een jonge man die analfabeet is en die gepassioneerd is door boksen. Hij gaat acteren in een tv-film voor TF1, “Champion”, geregisseerd door Mona Achache.

Woede in Frankrijk om Leclerc's baguette van € 0,29!

Bakkers zeggen dat het prijsplan van de supermarktgigant een ‘klap in het gezicht’ is en een bedreiging zal vormen voor onafhankelijke bakkerijen. Leclerc lanceerde een publiciteitscampagne om zijn plan aan te kondigen, noemde het een “bevriezing” van de prijs van brood en beloofde de prijs van een stokbrood tot april op de ongeëvenaarde lage prijs van € 0,29 te houden.

Print Friendly, PDF & Email