Enkele veranderingen per 1 augustus 2023

De afschaffing van de kassabonnen, maandenlang uitgesteld door de overheid, is een van de veranderingen. Het einde van de kassabonnen gaat in op 1 augustus, net als de betaling van de terug-naar-schooltoelage en het einde van de uitverkoop.
Bovendien stijging van de elektriciteitsprijzen.
Zoals aan het begin van elke maand wordt het dagelijks leven van de Fransen gekenmerkt door een aantal veranderingen.

 • Energie:
  Vanaf 1 augustus zullen de elektriciteitsprijzen in Frankrijk met 10% stijgen. Deze verhoging, aangekondigd door het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Energietransitie, zal zowel Franse huishoudens als kleine bedrijven treffen. Deze prijsstijging is de eerste fase in een geleidelijke afschaffing van het tariefschild, die begin 2025 moet stoppen om de overheidsuitgaven terug te dringen.
 • Zomeruitverkoop:
  De zomeruitverkoop, die op 28 juni begon, zal eindigen op 1 augustus, een datum die al twee keer is uitgesteld door de regering, een uitzonderlijke maatregel die is ingevoerd om detailhandelaren te steunen die schade hebben geleden in verband met de recente rellen. Een welkome verlenging voor consumenten en winkeliers die om deze maatregel hadden gevraagd.
 • Geen kassabonnen meer:
  Elk jaar worden er in Frankrijk ongeveer 12,5 miljard kassabonnen gedrukt. Dit vertegenwoordigt 150.000 ton papier, 25 miljoen gekapte bomen en 18 miljoen liter water, volgens l’Agence de l’environnement et de la maîtrise de l’énergie (Ademe). Vanaf 1 augustus maakt de regering een einde aan het systematisch afdrukken van kassabonnen in het kader van  la loi AGEC. Het doel van deze maatregel is het verminderen van papierafval, inktverbruik en hormoonverstorende stoffen.
 • Wijzigingen in spaarproducten:
  Bruno Le Maire,  ministre de l’Économie, des Finances et la Souveraineté industrielle et numérique, volgt de aanbeveling van de Banque de France door het tarief van het Livret A op 3% te houden. Het plafond voor het “LEP” zal binnenkort worden verhoogd naar €10.000. Het percentage van het Livret A blijft ongewijzigd op 3% op 1 augustus 2023, met de garantie dat dit percentage gedurende 18 maanden wordt gehandhaafd, tot januari 2025.

Service-Public.fr en ministre de l’Économie, des Finances et la Souveraineté industrielle et numérique