Enkele veranderingen per 1 juni 2023

Enkele veranderingen: u heeft nog tot en met 30 juni 2023 om de nieuwe “Déclaration de biens immobiliers” in te vullen; einde van gereguleerde gasverkooptarieven; een speciale actie door het “JeVeuxAider.gouv.fr-platform” en het opzetten van een “Météo des forêts” (bosweervoorspelling)

 • Vanaf 1 juni 2023 is het online beëindigen van verzekeringscontracten die elektronisch kunnen worden afgesloten mogelijk  “en 3 clics”. Deze nieuwe functie heeft tot doel de concurrentie te bevorderen en de beëindiging van verzekeringscontracten te vergemakkelijken. Het zal van toepassing zijn op toekomstige contracten, maar ook op contracten die op die datum in uitvoering zijn. In toepassing van de wet van 16 augustus 2022 betreffende noodmaatregelen ter bescherming van de koopkracht, zal het voor de consument mogelijk zijn om een overeenkomst die hij met een professional heeft gesloten online te beëindigen. Het doel van opzegging “en 3 clics” is om opzeggingen te vereenvoudigen, zodat consumenten kunnen overstappen naar voordeligere contracten voor hun koopkracht.
 • Er zijn duizenden solidariteitsacties gedurende de maand juni ter gelegenheid van het evenement “La tournée d’été”, georganiseerd door het platform JeVeuxAider.gouv.fr. 
  JeVeuxAider.gouv.fr is een openbaar vrijwilligersplatform opgericht in 2020. Het verbindt verenigingen, openbare instellingen en gemeenten die vrijwilligers nodig hebben. Het vertegenwoordigt momenteel een gemeenschap van 460.000 vrijwilligers.
 • Le ministère de la Santé lanceert een bewustmakingscampagne over de risico’s van verdrinking.
 • Le ministère de l’Intérieur lanceert een speciale campagne om de veiligheid van vrouwen in openbare ruimten te verbeteren.
 • Op 30 juni 2023 worden de gereguleerde verkooptarieven van aardgas afgeschaft: publicatie van een benchmarkprijs. Consumenten die op 30 juni 2023 nog geen nieuw gasleveringscontract hebben afgesloten, gaan vanaf 1 juli 2023 over naar een standaard, zogenaamd “overstap” aanbod bij hun historische leverancier.
 • Vanaf 1 juni  2023 publiceert Météo France, met steun van le ministère de la Transition Écologique et de la Cohésion des territoires, een “Météo des forêts” om de Fransen te informeren over het brandgevaar op het vasteland van Frankrijk. 9 van de 10 bosbranden worden veroorzaakt door onzorgvuldigheid. Deze weersvoorspelling geeft het niveau van brandgevaar aan met vier kleuren, begrijpelijk voor iedereen:
  groenlaag risico
  geelmatig risico
  oranjehoog risico
  rood : zeer hoog risico
  De kaart geeft iedere dag het niveau van brandgevaar per departement aan voor de volgende dag en de dag erna.
 •  

Service-Public.fr