Enkele veranderingen per 1 mei 2023

Enkele veranderingen zijn: Herwaardering van het minimumloon met 2,22%, verhoging van het minimumloon in overheidsdienst, verhoging van de tabaksprijs, nieuwe editie van het mei-fietsevenement…

 • Op 1 mei 2023 zal het minimumloon stijgen tot 1.747,20 euro bruto per maand of 1.383,08 euro netto voor 35 uur per week. Dit is een verhoging van 2,22%, zoals bepaald in een decreet dat op 27 april 2023 in het Staatsblad werd gepubliceerd.
 • De tabaksprijs is vanaf 1 mei 2023 aanzienlijk gestegen. Bij het besluit van 30 maart 2023, bekendgemaakt in het Staatsblad van 12 april 2023, werden de detailhandelsprijzen van tabaksfabrikanten in Frankrijk goedgekeurd. Vanaf 1 mei is de prijs van veel pakjes sigaretten van 20 stuks met 20 tot 90 cent gestegen. Het gaat niet alleen om sigaretten, maar ook om sigaren, cigarillo’s en pakjes shag. Veel merken hanteren nu een prijs van 11 euro voor een pakje van 20 stuks, tegen 10,60 of 10,80 euro voor 1 mei 2023. Tegen 2024 moet de grens van 11 euro voor alle merken zijn bereikt. De prijs van shag zal met 20 cent stijgen tot 1,20 euro, afhankelijk van het merk.
 • Anti-Covid-vaccin (tot 16 juni 2023): een eerste herhalingsactie in 2023 voor een groep van kwetsbare personen. Deze booster is niet verplicht, maar wordt aanbevolen om voldoende bescherming tegen ernstige vormen van Covid-19 te behouden. Zij kan worden uitgevoerd zes maanden na de laatste injectie of besmetting.
 • “Het weer voor de bossen”, een nieuw hulpmiddel om branden te proberen te voorkomen.
  Vanaf 1 juni 2023 en tot oktober publiceert Météo France dagelijks een bulletin om de Fransen te informeren over het risico van brand.

  Door de opwarming van de aarde worden bosbranden steeds talrijker tijdens grote droogteperiodes, en vooral tijdens de zomerperiode. Om branden te helpen voorspellen, lanceert Météo France, met de steun van le ministère de la Transition écologique et de la Cohésion des territoire, vanaf deze zomer de “weervoorspelling voor de bossen”, een dagelijks bulletin waarin het brandgevaar per departement wordt gepresenteerd aan de hand van een kaart. Doel van het systeem is de risicogebieden af te bakenen en de Fransen te informeren zodat zij waakzamer zijn en hun gedrag kunnen aanpassen. De kaart zal de vier niveaus van waakzaamheid weergeven per kleur, rekening houdend met verschillende parameters zoals de droogte van de vegetatie (verzwarende factor), temperatuur, regen, windsterkte, luchtvochtigheid, enz.
  De kleurcode komt overeen met de alarmniveaus die traditioneel door Météo France worden gebruikt:

  groen: laag risico ;
  geel: matig risico
  oranje: hoog risico
  rood: zeer hoog risico

 • Mai à vélo: een maand om het fietsen te vieren en te omarmen! 
  Houdt u van fietsen en wilt u het in al zijn vormen ontdekken? Met de 3e editie van “Mai à vélo”, die van 1 tot 31 mei 2023 in heel Frankrijk wordt gehouden, kunt u deelnemen aan verschillende evenementen (vrije tijd, sport, toerisme, enz.) om het fietsen te vieren en te promoten. U kunt ook als organisatie, vereniging, club of bedrijf een evenement organiseren.
 • Een experiment voor een nieuw geel licht voor voetgangers
  In zeven Franse steden zal een nieuw geel licht worden getest om de veiligheid van voetgangers te verbeteren. Net als het oranje licht voor auto’s is het bedoeld om de dreigende overschrijding van het rode licht aan te kondigen. Het is een experiment. Het gele voetgangerslicht zal op twee manieren worden getest:

  een vast geel licht ;
  een geel knipperlicht.

Service-Public.fr