Nieuwe identiteitskaart


De nieuwe nationale identiteitskaart in bankkaartformaat gaat in op maandag 2 augustus 2021 in het hele land.

Verlenging van de gezondheidspas en verplichte vaccinatie van zorgverleners

Gezondheidspas voor buitenlandse toeristen in Frankrijk

Een systeem opgezet door het Ministerie van Buitenlandse Zaken maakt het mogelijk om op Frans grondgebied een QR-code te verkrijgen die gelijk is aan een gezondheidspas voor toeristen met een volledig vaccinatieschema.

Certificaat van herstel

Tot nu toe werden de RT-PCR of positieve antigene testcertificaten die het herstel van de Covid bevestigden, bewaard op SI-DEP voor een maximale periode van 3 maanden. Sinds 9 augustus is deze periode verlengd tot 6 maanden zodat personen die positief getest zijn voor eind april hun attest kunnen afhalen en de gezondheidspas kunnen overleggen.

Contactpersonen

Sinds 27 juli 2021 is de definitie van contactpersonen gewijzigd en wordt er nu rekening gehouden met de vaccinatie- en immuunstatus. Alleen risicovolle contacten zijn verplicht om aan een quarantaine te voldoen.

Nieuwe maatregelen in de verpleeghuizen

Collectieve activiteiten, uitstapjes, familiebezoek zonder afspraak: het nieuwe gezondheidsprotocol in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg bevat de bepalingen over de gezondheidspas. Het werd op 10 augustus 2021 vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. Hierin zijn de bepalingen omtrent de gezondheidspas opgenomen.
Hier kunt u meer informatie vinden!

 

elektriciteit en gas

Stijging prijzen voor elektriciteit (0,5 %) en gas (gemiddeld 5,3 %).

vervoer

De ombouwpremie (slooppremie) die voorheen gereserveerd was voor de aanschaf van een elektrische auto, een bestelauto, een scooter of een elektrische motorfiets, wordt sinds 26 juli 2021 uitgebreid met elektrisch ondersteunde fietsen (VAE). Daarnaast geldt de fietsbonus nu ook voor bakfietsen.

De ombouwbonus en de ecologische bonus nu ook voor bestel-wagens

De ecologische bonus en de ombouwbonus (sloopbonus) vanaf 26 juli 2021 ook voor de aankoop van een lichte elektrische bedrijfswagen en plug-in hybride.

Tarieven voor hulp BIJ PECH

Alleen professionals die zijn goedgekeurd door de overheid kunnen u helpen op de snelweg. De nieuwe prijzen voor hun interventies werden bij decreet vastgesteld. De prijzen zijn:
Bij reparatie ter plaatse (inclusief een terugreis voor de vakman en een reparatie van maximaal 30 minuten) moet u nu € 132,70 betalen (voorheen € 131,94).
Voor pechverhelping die gesleept moet worden (naar een rustplaats of serviceplaats, naar de werkplaats van de reparateur of naar een door de automobilist gekozen locatie), varieert dit tarief naargelang het gewicht van het voertuig: € 132,70 voor voertuigen met een gewicht van minder dan of gelijk aan 1,8 ton;       € 164,09 voor voertuigen met een totaalgewicht van meer dan 1,8 ton en minder dan 3,5 ton.
MAAR: Deze prijzen worden verhoogd met 50% indien de noodoproep werd gedaan tussen 18u en 8u of op zaterdag, zon- en feestdagen, d.w.z. € 199,05 incl. btw voor herstel ter plaatse van een voertuig (tot 3,5 ton) of voor pechhulp met het trekken van een voertuig tot 1,8 ton.