Enkele veranderingen per 1 oktober/november 2021

Reizen naar Verenigd Koninkrijk

Als gevolg van de Brexit is de identiteitskaart niet meer voldoende om het Kanaal over te steken om naar het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) te gaan: u moet nu uw paspoort meenemen. Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk wonen, kunnen hun rechten behouden op voorwaarde dat ze zich registreren via het “Settlement Scheme” (de schikkingsregeling van de Europese Unie). Het VK zal ook tot 10.500 interim-werkvisa verlenen als reactie op een tekort aan arbeidskrachten. Ze zijn bedoeld om een ​​nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs aan te pakken, maar ook aan personeel in belangrijke sectoren van de Britse economie, zoals de pluimveehouderij.

Werkeloosheidsverzekering

De nieuwe regels voor de berekening van de WW-uitkering treden in werking na uitstel van afgelopen juli. Voor de berekening van de maandelijkse toeslag wordt rekening gehouden met het gemiddelde maandsalaris, dat wil zeggen het salaris gedeeld door alle dagen van de maand, inclusief feestdagen, zaterdagen en zondagen, en niet meer het salaris gedeeld door het aantal gewerkte dagen. De maandelijkse toeslag wordt dus lager, maar wordt wel langer uitbetaald.
De vakbonden CGT en FO zijn het niet eens met de nieuwe methode voor de berekening.

Herwaardering van de laagste salarissen van zorgpersoneel

Op 1 oktober zullen tussen 450.000 en 500.000 werknemers profiteren van een loonsverhoging van 37 euro (verpleegkundigen, zorgassistenten, gezondheidsmanagers, kinderverzorgsters, radio-operators, massagetherapeuten, enz.) dankzij de verhoging van de minimumsalarisindex voor overheids-personeel. Deze maatregel wordt uitgebreid tot 18 500 andere zorgmedewerkers in de sociale en medisch-sociale sector.
De lonen van 209 000 vrijwillige thuishulpen die met bejaarden en gehandicapten werken, zullen met 13 tot 15% worden verhoogd.

Zelfmoordpreventie

Er is een nieuw gratis nummer, 3114, gelanceerd. Het is 24 uur per dag, 7 dagen per week toegankelijk. Het zal een onmiddellijke respons bieden aan mensen die in psychologische nood verkeren en denken aan zelfmoord plegen. “De hiervoor opgeleide gezondheidswerkers kunnen in samenwerking met de zorgverleners in elke regio, aangepaste antwoorden geven voor elke situatie”, aldus minister van Volksgezondheid Olivier Véran.
Dit nieuwe gratis nummer is bedoeld als aanvulling op het VigilanS-systeem, dat in 2015 is opgezet in de regio Hauts-de-France, en is bedoeld om mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan beter te kunnen begeleiden.

Een proef voor het samenbrengen van noodnummers

Emmanuel Macron heeft bekendgemaakt dat vanaf 2022 en gedurende twee jaar getest wordt om op één plaats de noodoproepen 15, 17 en 18 binnen te laten komen.

Online procedures: de ANTS-website volledig herzien

Voertuigregistratie, rijbewijs, paspoort en identiteitskaart…. U kent waarschijnlijk de officiële site van l’Agence Nationale des Titres Sécurisés (ANTS) om deze documenten online op te vragen. Wist u dat de site onlangs volledig is herzien op het gebied van uiterlijk, navigatie en presentatie van informatie om de procedures voor gebruikers te vergemakkelijken? Vanaf de startpagina kunt u:

  • toegang krijgen tot uw account om uw huidige procedures te bekijken;
  • “raadpleeg onze rubriek” bekijken om een antwoord te krijgen op veelgestelde vragen (rekening, verzending van effecten, procedures, administratieve docu-menten, verlies van papieren, verkoop of schenking) of om hulp vragen;
  • de uitputtende lijst van procedures betreffende identiteitskaarten, paspoorten, registratie (carte grise) en rijbewijzen bekijken.