Enkele veranderingen vanaf februari 2022

Update van het vaccinatiebewijs vanaf 1 februari 2022 in bepaalde gevallen; versoepeling van bepaalde gezondheidsmaatregelen vanaf 2 februari 2022; wijziging van de deadlines voor de boosterdosis en het herstelcertificaat om vanaf 15 februari 2022 een geldige vaccinatiepas te hebben; verhoging van de gereguleerde elektriciteitstarieven; nieuwe snelwegtarieven.

Verhoging van de toltarieven

De toltarieven van de snelwegen stijgen met ongeveer 2%, na een stijging van 0,44% begin 2021, zo blijkt uit besluiten die in het Staatsblad zijn gepubliceerd. Voor auto’s (voertuigklasse 1) stijgen de prijzen met 1,89% op het Cofiroute-netwerk; 2,19% op ASF; 1,91% op Sanef en 2,05% op APRR.

Beperkte stijging van de prijs van elektriciteit met maximaal 4%

De binnenlandse belasting op het eindverbruik van elektriciteit (La Taxe Intérieure sur la Consommation Finale d’électricité) wordt vanaf 1 februari en tot eind januari 2023 tot een minimum teruggebracht om de stijging van de elektriciteitsrekening te beperken. De maatregel maakt deel uit van het “bouclier tarifaire” op energie dat eind september werd aangekondigd door premier Jean Castex. Het doel is om de stijging van de gereguleerde elektriciteitsprijzen te beperken tot 4% in 2022, in plaats van een stijging van 45% die zou zijn opgetreden op basis van de explosie van de gasprijzen.

Beperkte prijsverhoging tabak

Enkele merken verhogen hun prijzen tussen 5 en 20 cent. Dit is het geval voor bijvoorbeeld Gauloises.

Toeslag van € 100,-

Om de stijging van de energie- en brandstofprijzen het hoofd te bieden, zullen werknemers, zelfstandigen, gepensioneerden (ca 38 miljoen mensen) die minder dan € 2.000 netto per maand ontvangen, eind februari een toeslag van € 100,- ontvangen.