Enkele veranderingen vanaf maart 2022

Tabak prijsstijging

Een pakje sigaretten wordt steeds duurder. Meerdere sigarettenmerken verhogen vanaf 1 maart hun prijzen met 10 cent. Zo gaat bijvoorbeeld een pakje Maya Green Spirit van 20 sigaretten van 9,7 euro naar 9,8 euro. Sommige sigaren of cigarillo’s stijgen met 50 cent, zoals de Davidoff Aniversario Double R in 25 sigaren die oplopen tot 40 euro. Deze prijsverhoging maakt deel uit van de gezondheidsstrategie die de regering heeft ingevoerd om roken tegen te gaan.

Tickets restaurant

Op 1 maart is het nog steeds mogelijk om tot 38 euro per dag aan restauranttickets te betalen. Oorspronkelijk zou het plafond van 38 euro op 28 februari worden verlaagd naar 19 euro. Maar het systeem dat door de regering is ingevoerd om restauranthouders in moeilijkheden tijdens de Covid-19-crisis te helpen, is verlengd tot 30 juni. Deze derde uitbreiding van het systeem zou echter de laatste moeten zijn. Vier miljoen medewerkers profiteren van maaltijdcheques.

Alimentatie

Op 1 maart wordt door de overheid een nieuwe dienst in werking gesteld om betalingen te vergemakkelijken. Deze dienst bemiddelt tussen de twee gescheiden ouders. De bedragen worden automatisch afgeschreven van de rekening van de ex-echtgenoot voor alimentatiebetalingen waartoe een rechter heeft beslist in het kader van een echtscheiding. Het Nationaal Fonds voor Kinderbijslag (CAF) en de Mutualité Sociale Agricole (MSA) zullen het bedrag dus rechtstreeks van de rekening van de veroordeelde echtgenoot kunnen afschrijven. Het gaat voorlopig alleen om echtscheidingen met kinderen. Het systeem wordt op 1 januari 2023 uitgebreid naar alle andere vormen van scheiding en echtscheiding. In Frankrijk wordt 30% van de alimentatie niet of onregelmatig betaald.

Herkomst van vlees

In het vorige nummer hebben we het al aangekondigd. In restaurants, schoolkantines en in bedrijfs- en ziekenhuisrestaurants moet vanaf 1 maart de herkomst van vlees en van alle vleeswaren worden getoond. Het vermelden van details is nu verplicht. Alleen de herkomst van het rundvlees moest vóór die datum worden vermeld. Op het etiket moet ook worden vermeld of het vlees vers, gekoeld, ingevroren of diepgevroren is.

Een mondkapje dragen

Vanaf 28 februari is het dragen van een mondkapje in afgesloten ruimtes met de gezondheidspas niet meer verplicht. Het gaat om: bars, cafés, restaurants, stadions, sporthallen, bioscopen, theaters of bibliotheken. Het mondkapje blijft wel verplicht in het openbaar vervoer (trein, metro, tram, bus) en in gezondheidscentra. Voor warenhuizen en winkelcentra zal dit afhangen van decreten van de préfecture.

Toelage inflatie

De inflatietoelage, die betrekking heeft op de 38 miljoen Fransen die minder dan 2.000 euro netto maandinkomen ontvangen, wordt uiterlijk 1 maart uitbetaald aan degenen die deze nog niet hebben ontvangen. Deze bonus, bedoeld om de stijging van de brandstof- en energieprijzen op te vangen, bedraagt ​​100 euro na aftrek van belastingen.

La Nouvelle-Aquitaine financiert een hotel-restaurant dat streeft naar 4 sterren in de Dordogne

Nouvelle-Aquitaine betaalt 100.000 euro aan la Société TPL Hôtel et Resort. TPL Hôtel et Resort namen hotelrestaurant Périgord in Sarlat over en willen als de werkzaamheden (onder andere uitbreiding van de 40 bestaande kamers) afgerond zijn van drie naar vier sterren. Het etablissement is van plan nog 12 mensen in dienst te nemen en zij zijn van plan om 10 personen extra in dienst te nemen voor het restaurant tijdens het zomerseizoen. Zij willen ook een seminarruimte van 200 m2 inrichten en een terras van 300 m2 in het restaurant creëren dat plaats zal bieden aan 100 personen.