Feitjes en Weetjes april 2024

Het FR-Alert waarschuwingssysteem wordt getest

Het FR-Alert waar-schuwingssysteem wordt in de hele Dordogne getest door “les services de l’État”.

Dit waarschuwingssysteem voor de bevolking bestaat al sinds 2022 in Frankrijk. Maar het is nog niet eerder gebruikt in ons departe-ment. Dat gebeurt nu met een grootschalige oefening op dinsdag 9 april tussen 10 en 11 uur.

Een schril gerinkel gedurende enkele ogenblik-ken. Op uw telefoon verschijnt een waar-schuwingsbericht dat duidelijk genoeg is om u te laten weten dat er gevaar dreigt of is.
De waarschuwing wordt doorgegeven via SMS-berichten.

Dit systeem wordt gebruikt voor natuurrampen, terro-ristische aanslagen en ongevallen en wordt toegevoegd aan de traditionele kanalen (sirenes van gemeentehuizen, pers-berichten, enz. Het doel is om berichten snel over te brengen.

Bron: Dordogne.gouv.fr

De Dordogne heeft een nieuw restaurant met Michelin-ster

De Dordogne heeft een nieuw restaurant met Michelin-ster!

“Le Petit Léon” in Saint-Léon-sur-Vézère heeft een ster gekregen. Dit is een belangrijke onderscheiding voor chef-kok Nick Honeyman. Tegenwoordig verdeelt hij zijn tijd tussen zijn restaurant “Butter Paris” in Auckland, Nieuw-Zeeland, in de winter, en “Le Petit Léon” van mei tot oktober. Vijftien jaar geleden opende hij het restaurant in Saint-Léon-sur-Vézère.
Het departement telt nu zeven restaurants met een Michelinster.

Drie hotels in de Dordogne onderscheiden door de Michelin-gids

Op maandag 8 april 2024 onthulde de Michelingids zijn allereerste “palmarès hôtelier” (hotelonderschei-ding).

Drie van de 189 bekroonde etablissementen bevinden zich in de Dordogne, namelijk: Le Vieux Logis in Trémolat (zie ook rubriekje over het ontvangen van een Michelinster van Le Vieux Logis!!), Le Moulin de l’Abbaye in Brantôme en La Chartreuse du Bignac in Saint-Nexans. Zij ontvangen allebei “clefs” in plaats van “étoiles”. We kennen allemaal de beroemde “Michelinsterren” die worden toegekend aan de beste restaurants in Frankrijk. Deze keer onthulde de Michelin-gids voor het eerst dus de “palmarès hôtelier”.

De selectie werd gemaakt uit de 600 hotels die door de gids worden aanbevolen. Ze werden allemaal in het diepste geheim geïnspec-teerd door anonieme inspecteurs. 
De beoordelingen in de beroemde rode gids variëren van één tot drie “clefs”; van “bijzonder verblijf” tot “buitengewoon verblijf”. De bekroonde etablissementen werden beoordeeld op vijf criteria: architectuur, interieur, kwaliteit van de service, persoonlijkheid en karakter, waar voor je geld en bijdrage aan de lokale ervaring. Etablissementen zoals het Ritz en Meurice kregen drie “clefs”.

Werkzaamheden steile rotswand bij Badefols zijn klaar

Na anderhalf jaar werken is de weg op vrijdag 5 april heropend in Badefols-sur-Dordogne. De klif die langs dit gedeelte van departe-mentale weg loopt, is verstevigd om een einde te maken aan aardverschui-vingen. Het was een gigantische klus. Om de rotswanden in detail te kunnen bestuderen, was het eerst nodig om de vegetatie te verwijderen. Touwtechnici kwamen met de hand stenen verwijderen die dreigden in te stor-ten. Andere gebieden moesten helemaal worden opgeblazen. Over de gehele lengte van de klif werd een hek van 400 meter lang en met een oppervlakte van 11.000 vierkante meter geplaatst om vallende stenen tegen te houden. Kosten: kosten 1,650 miljoen euro.

Het zwembad in Le Bugue blijft deze zomer helaas dicht

Het gemeentelijk zwembad in Le Bugue gaat de zomer van 2024 niet open (en misschien blijft het zwembad in 2025 ook dicht). De reden is dat het zwembad steeds meer gaat lekken. “In 2021 gaat het om 941 m³”, berekent burgemeester Serge Leoni-das. In 2022 was dat 1.279 m³ en vorig jaar 2.691 m³, een stijging van 186%. Een aanzienlijke stijging dus die de sluiting van de openbare voorziening rechtvaardigt. De structuur, gebouwd in 1975, heeft in de loop der jaren verschillende aanpas-singen ondergaan.

“In 2023 controleerden we het niveau om de twee dagen,” vervolgt de burgemeester. De rekening bedroeg 10.748 euro. Maar zo kunnen we niet doorgaan. Om nog maar te zwijgen van het feit dat we het risico hadden genomen om personeel aan te nemen, en dat als we zouden sluiten, we hen nog steeds hadden moeten betalen. De kosten voor de reparatie van alle leidingen worden geschat op 470.000 euro exclusief btw.

Impôt sur le revenu: het tijdschema voor het indienen in 2024

Zoals elk jaar is april het begin van de belastingaan-giftecampagne, wanneer alle belastingbetalers hun aangifte moeten invullen.

  • Online belastingaangifte: service opent op 11 april 2024 en loopt tot de deadlines die voor elk departement en elke zone zijn vastgesteld. 
  • De deadline voor online aangiften is :
    departementen nr. 01 tot 19 (zone 1) en niet-inwoners 23 mei 2024 om 23.59 uur;
  • Departementen 20 tot 54 (zone 2) 30 mei 2024 om 23.59 uur;
  • Departementen nr. 55 t/m 976 (zone 3) 6 juni 2024 om 23.59 uur.

De deadline voor het indienen van de papieren belastingaangifte is 21 mei 2024 om 23.59 uur (ook voor Franse inwoners in het buitenland).
Sinds 2019 zijn alle belastinghuishoudens verplicht om hun belastingaangifte online in te dienen. Als u echter niet in staat bent om uw inkomen online aan te geven, kunt u nog steeds de papieren aangifte gebruiken.

Ter herinnering: u kunt uw papieren belastingaangifte indienen als u aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

  • uw hoofdverblijf heeft geen internettoegang;
  • er is wel internettoegang, maar u kunt uw belastingaangifte niet online indienen.

Raadpleeg voor alle informatie de praktische brochure 2024 over belastingaangifte op https://www.impots.gouv.fr/accueil of klik hier.

Het nieuwe seizoen van Les Traîtres gefilmd in een kasteel in de Dordogne

Château de Biron was gastheer voor de opnames van het nieuwe seizoen van het spelprogramma “Les Traîtres” dat werd uitge-zonden op M6. Gedurende enkele weken in maart waren de technische ploegen en deelnemers aanwezig. Het is een goed bewaard geheim gebleven want het spel is gebaseerd op verrassingen.

5 euro boete voorgesteld voor het missen van een medische afspraak

Een boete van €5 voor het missen van een medische afspraak is officieel voor-gesteld door minister-president Gabriel Attal, naast een aantal andere updates die bedoeld zijn om de druk op de Franse gezondheids-zorg te verminderen.

De zogenaamde “taxe lapin” zou tussen de 15 en 20 miljoen afspraakplaatsen per jaar vrijmaken, waardoor de druk op huisartsen en specialisten zou afnemen en mensen verantwoordelijker zouden worden bij het maken van afspraken, aldus de regering.

De heffing zal mensen  aanmoedigen om van tevoren af te zeggen – of alleen een afspraak te boeken als ze die echt nodig hebben – waardoor afspra-ken die vroeger verloren gingen doordat mensen niet kwamen opdagen, opnieuw ingepland en effectief gebruikt kunnen worden.

De belasting staat bekend als e”taxe lapin” vanwege de Franse uitdrukking poser un lapin, wat betekent iemand laten staan / niet komen opdagen voor een afspraak.

De Groléjac brug gaat zaterdag 13 april vanaf 14.00 uur weer open

Het is officieel: de Groléjac brug gaat zaterdag 13 april vanaf 14.00 uur weer open voor automobilisten. De werkzaamheden aan de brug zijn al bijna een jaar aan de gang en veroorzaakten grote omlei-dingen voor omwonenden.

Welkom op de officiële website voor ouderen en hun familie

Heeft u bijvoorbeeld hulp nodig? Bent u op zoek naar informatie? Wilt u meer weten over een bepaald onderwerp? Kijk dan eens naar deze website: https://www.pour-les-personnes-agees.gouv.fr/ of klik hier.