Feitjes en Weetjes april 2025

Boswandelingen met uw hond

hond 2

Zoals elk jaar vanaf 15 april zijn hondenbezit-ters verplicht om hun huisdieren niet buiten de bospaden los te laten lopen. Het doel is om de natuur te beschermen in deze periode.

Het hele jaar door moet u uw honden onder toezicht houden als u in het bos wandelt. Tussen 15 april en 30 juni zijn de regels strenger: u moet uw honden aan de lijn houden als u zich buiten een bospad bevindt.
Het doel van deze regel is:

  • te voorkomen dat uw honden vogels of andere diersoorten aanvallen;
  • de herpopulatie van deze wilde fauna aanmoedigen.

 

Diefstal van hout: wat te doen?

Houtdiefstal: wat te doen als je slachtoffer bent van “plunderaars” uit het bos?
Rovers roven bossen leeg voor kostbaar hout en laten gebieden achter die te verwoest zijn voor bomen om weer aan te groeien. De vakbond Fransylva, die opkomt voor boseige-naren in Frankrijk, heeft onlangs een telefo-nische hotline opgezet om particuliere slacht-offers van houtdiefstal te helpen. In Frankrijk is 75% van het bos eigendom van 3,5 miljoen particuliere landeigenaren. Fransylva heeft een noodlijn opgezet op 01 47 20 90 58 om deze eigenaren te helpen die het slachtoffer zijn geworden van diefstal. Diefstal van hout op stam veroorzaakt morele, financiële en ecologische schade. Het is vaak een traumatische ervaring voor deze particulieren die door de jaren heen met zorg een bos hebben laten groeien.

Diefstal van hout is strafbaar. Diefstal van bomen met een omtrek van minder dan 20 cm wordt bestraft met een geldboete van de 5e klasse van € 1.500, die kan worden verhoogd tot € 3.000 in het geval van recidive. Diefstal van bomen met een omtrek van meer dan 20 cm is strafbaar met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en als de diefstal wordt gepleegd door een georganiseerde bende, zijn de straffen nog zwaarder.

Uw huisdier in een verpleeghuis

Het is nu mogelijk om een huisdier te hebben in een verpleeghuis (Ehpad) of zelfstandig woonverblijf.

Bewoners van rust- en verzorgingstehuizen kunnen voortaan een huisdier in huis nemen. De voorwaarden hier-voor werden vastge-legd in een decreet van 3 maart 2025.

De wet “Bien Veillir” van 8 april 2024 laat bewoners van rust- en verzorgingstehuizen toe om hun huisdier in huis te nemen. Dit is mogelijk onder bepaal-de voorwaarden:

  • voldoen aan de behoeften van deze dieren en
  • voldoen aan de hygiëne- en veilig-heidsvoorwaarden.

25 mooiste dorpen in Frankrijk n 2025

Het Britse dagblad “The Times” heeft het op een heuvel gelegen stadje Domme in de Dordogne opgenomen in zijn selectie op basis van het label Mooiste Dorpen van Frankrijk.

De Dordogne, haar kastelen, haar versierde grotten, haar gastrono-mie, haar ansichtkaart-landschappen… En haar dorpjes natuurlijk! Domme is onlangs geselecteerd door “The Times”, dat een selectie publiceerde van “25 van de mooiste dorpen in Frankrijk”, ofwel “25 des plus beaux villages” in Frankrijk. 

De op een heuveltop gelegen bastide in de Périgord Noir, die door het Britse dagblad wordt omschreven als “een van de mooiste in het zuidwesten van Frankrijk”, eindigde op de 8e plaats.

The Times prijst het opmerkelijke uitzicht over de Dordogne-vallei, het cachet van de vestingmuren, versterkte poorten en torens die ooit als gevangenis werden gebruikt, de prachtige huizen met vergulde gevels, de bloemrijke straten en de Place de la Halle.

Aanpassing e-gates Franse luchthavens

Er wordt gewerkt aan de aanpassing van e-gates op Franse luchthavens voor de start van EES. De Franse regering is op zoek naar oplossingen om te voorkomen dat buitenlandse ingezete-nen in lange rijen komen te staan zodra het nieuwe Europese inreis-/uitreissysteem (EES) voor grenscon-trole van start gaat. De lancering is gepland voor later dit jaar. EES, een systeem van digitale controles, ver-eist dat niet-EU/EEA/Zwitserse onderdanen die van buiten het Schengen-gebied op bezoek komen, worden gere-gistreerd in een centrale EU-databank, waarbij paspoortgege-vens, een gezichts-opname en vingeraf-drukken worden ver-strekt. Op grote luchthavens kunnen reizigers via zelfbe-dieningskiosken be-paalde gegevens invoeren voordat ze bij de grens aankomen, maar bij de eerste reis naar of uit het Schengengebied zal het minimaal nodig zijn om langs een grenswacht te gaan.

Niet-EU/EES/Zwitserse onderdanen die in Frankrijk en andere Schengenlanden wo-nen, zullen geen last hebben van het EES, maar de invoering ervan heeft vragen opgeroepen over de vraag of ze in de langere wachtrijen voor niet-EU/EEA-burgers terecht zullen komen en hoe ze zullen bewijzen dat ze ingezetenen zijn.

Op dit moment staan de Franse luchthaven-regels onderdanen van veel landen, waaronder het VK en de VS, toe om ‘Parafe’ e-gates (snelle doorgang aan de buitengrenzen) te gebruiken op grotere luchthavens (en Euro-star en Eurotunnel terminals) om de wachtrijen te vermin-deren, maar het is niet duidelijk wat er zal gebeuren wanneer EES begint (Parafes worden ook gebruikt door EU/EEA/Zwitserse onderdanen).