Feitjes en Weetjes maart 2024

Brug Groléjac

De Groléjac-brug in de Dordogne gaat als alles goed gaat in april 2024 weer open.

Goed nieuws voor de inwoners van Groléjac en omgeving, die vanaf april 2023 grote omwe-gen hebben moeten maken om de Dordogne over te steken. Het renovatieproject voor de brug ligt perfect op schema. Er is een gewapend betondek aangelegd en nu zijn van de oude betonnen hangbrug uit de jaren dertig alleen de landhoofden en pijlers bewaard gebleven. De werkzaamheden maakten het mogelijk om de rijbaan te verbreden tot 6 meter en trottoirs te creëren die toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Het laadvermo-gen van de nieuwe structuur, sinds november 2021 beperkt tot 12 ton, zal nu toenemen tot 45 ton, of zelfs 70 ton voor uit-zonderlijke passages. Het project kostte 12,6 miljoen euro.

MaPrimeRénov

MaPrimeRénov’ is een overheidsregeling waarmee u energierenovatiewerken aan uw woning kunt financieren als u eigenaar, bewoner of huurder bent. Sinds 1 januari 2024 is de regeling gericht op twee soorten werkzaamheden: ingrijpende renovaties en de installatie van verwarmings- of warmwatertoestellen op duurzame energie.

Kleinschalige werken, zoals het vervangen van ramen, komen niet langer in aanmerking voor steun van MaPrimeRénov. Dit soort werk, bekend als “een-malige” werken, wordt beschouwd als minder effectief op het gebied van energieprestaties dan uitge-breide projecten. U kunt echter nog wel financiële steun krijgen voor het vervangen van uw verwar-ming als u een koolstofarm systeem heeft geïnstalleerd (bijvoorbeeld een warmte-pomp/geothermische pomp).

De regeling is nu opgesplitst in twee delen: “MaPrime-Rénov’ Parcours accompag-né” en “MaPrimeRénov’ Parcours par geste”.

Treinkaartjes

Treinkaartjes voor de zomer – inclusief van en naar de Olympische Spelen in Parijs – gaan op woensdag 13 maart 2024 om 6:00 uur in de verkoop, heeft spoorwegmaatschappij SNCF aangekondigd.

Tickets zullen beschikbaar zijn tussen 6 juli en 11 september voor de hogesnelheidstreinen TGV INOUI – INTERCITÉS, terwijl reserveringen voor de budgetdienst Ouigo beschikbaar zullen zijn tot 14 december.

De SNCF zei dat het deze zomer 400.000 extra TGV-tickets te koop zal aanbieden.

De SNCF zal vier miljoen tickets van en naar Parijs te koop aanbieden in het kader van de Olympische Spelen, aldus de organisatie in een verklaring.

De spelen vinden plaats tussen 26 juli en 11 augustus 2024.