flux libre (free flow)

Gaan de tolpoortjes in Frankrijk verdwijnen?

De Franse overheid zou de tolpoortjes willen vervangen door een automatisch systeem. Ervan uitgaande dat de tolpoortjes voor opstoppingen en vertragingen zorgen – en dus ook voor vervuiling – wil de Franse overheid het verkeer vlotter laten doorstromen. Er is een wetsontwerp opgesteld voor de vervanging van de tolpoortjes door “Flux Libre” (free flow)-wegen. Maar, hoe herken je een Franse free flow-autoweg? Langs en boven deze tolwegen staan borden met ‘Péage Flux Libre’ en op diverse punten rijd je onder een hoge metalen boog met detectoren en camera’s door. Goed opletten dus, want lang niet iedereen heeft in de gaten dat ze op een tolweg rijden, met boetes tot gevolg. De voor iedereen zo bekende tolpoortjes staan er niet!

Het gaat dus om vervanging en het is dus niet de bedoeling om de snelwegen gratis te maken. “Free flow”-wegen zijn al in gebruik in verschillende landen, met name Portugal en Noorwegen, en maakt het mogelijk om te “betalen” terwijl er met normale snelheid wordt gereden. Op deze trajecten zijn dus geen tolpoortjes aanwezig, maar camera’s die de kentekens van voertuigen registreren. De beheerders kunnen de eigenaar of bestuurder van het voertuig identificeren via het télépéage-kastje, via online geregistreerde contactgegevens, via een “vignet” of met een prepaid-kaartsysteem.
Deze oplossing zal een aanvulling zijn op die van het stedelijk tolproject, aangezien de betaling daar ook zal plaatsvinden met het télépéage-apparaat of door nummerplaatherkenning.

De A79, die op 4 november 2022 in gebruik werd genomen tussen Saône-et-Loire en Allier, is de eerste “Free Flow” tolsnelweg in Frankrijk. Op dit 88 km lange traject vervangt de A79 de N79, ook wel bekend als Route Centre Europe Atlantique, een zeer drukke oost-westverbinding die de Duitse, Zwitserse en Italiaanse grens verbindt met de Atlantische kust. De betalingsbarrières worden vervangen door vier andere betaalmiddelen, om vertragingen en files te voorkomen. Men wilde de weg veranderen in een betalende snelweg in een poging om de veiligheid te verbeteren. Een weg zonder slagbomen of tolpoorten. 

Een andere “Free Flow”-weg is de A4 (Paris-Strasbourg): de afslag Boulay – uitrit 36 (na Metz). Vanaf 2024: de autoroute A13/A14 van Parijs naar Normandië.

Er zijn verschillende manieren om te betalen:

  • Automatisch met een elektronische tolbadge. De poortjes detecteren het en dit activeert de facturatie zoals op elke tolautosnelweg;
  • Aanmelden op de website van de nieuwe snelweg met uw kenteken en uw betalingsgegevens;
  • Via de website aliae.com door uw kenteken en bankgegevens te registreren;
  • Bij een van de 16 betaalautomaten aan de rand van de snelweg.

Er moet binnen 72 uur voor de reis betaald zijn. Chauffeurs die niet betalen riskeren een boete van 90 euro, evenals de kosten van de péage. Deze boete loopt op tot € 375,- als deze niet binnen 60 dagen wordt betaald.

Het wegbeheerbedrijf zal toegang hebben tot Europese nummerplaatdatabases, zodat het voertuigen kan volgen, zelfs als ze niet in Frankrijk zijn geregistreerd.
Alle toekomstige snelwegen in Frankrijk zullen hetzelfde model volgen, inclusief de toekomstige A69, die Toulouse en Castres moet verbinden.