Koop of verhuur: kunnen we een afspraak voor een bezichtiging maken?

Wilt u een huis bezoeken? Moet u verhuizen? Bent u op zoek naar een nieuw appartement? Met de implementatie van de nieuwe strenge maatregelen in heel Frankrijk vanaf zaterdag 3 april 2021 in de avond, zijn contacten en reizen beperkt. Maar of u nu huurder of eigenaar bent, er zijn nog een aantal stappen mogelijk. Service-Public.fr legt uit wat is toegestaan.

Koop of verhuur: kunnen we een afspraak voor een bezichtiging maken?
Het is mogelijk om een pand te bezichtigen in een ander departement, op voorwaarde dat het gaat om de aankoop of huur van een hoofdverblijf.
Accommodaties verkopen of verhuren, zowel voor professionals als voor particulieren, is toegestaan, mits in overeenstemming met de volgende gezondheidsprotocollen:

  • het dragen van een masker is verplicht;
  • fysieke afstand en barrièremaatregelen zijn essentieel;
  • bezoeken moeten worden gespreid;
  • het pand moet 15 minuten voor het eerste bezoek geventileerd worden en daarna tussen elk bezoek;
  • de bezoektijd moet worden teruggebracht tot maximaal 30 minuten;
  • het aantal aanwezigen in het bezochte pand moet tot het strikte minimum worden beperkt: een bezoeker en de verhuurder/verkoper;
  • vastgoedbezoeken moeten worden georganiseerd op vooraf vastgestelde afspraak.

Notaris
Notariskantoren blijven open.
Notarissen kunnen het publiek ontvangen in hun kantoor. Om na 19.00 uur naar de notaris te reizen, moet u het vakje “Gerechtelijke of administratieve dagvaarding” op het “attestation” aanvinken. U kunt hier de link naar de attestations vinden.

Werkzaamheden die u verricht in een toekomstige woonruimte
Werkzaamheden door een particulier in zijn toekomstige woning zijn toegestaan tussen 06.00 uur en 19.00 uur. Bijvoorbeeld dringende werkzaamheden door een particulier om te kunnen verhuizen, om zijn toekomstige woonruimte of woning te kunnen integreren in geval van verkoop of opzegging van zijn woning of huidige woonruimte.

Interventies door professionals
Professionals zijn bevoegd om te reizen om missies uit te voeren die niet via telewerken kunnen worden gedaan, zoals bijvoorbeeld taxaties, werken, diagnoses, renovaties.

Actie
U kunt verhuizen (door uzelf of door een vakman), uw huurcontract tekenen, de sleutels overhandigen en een inventarisatie maken tussen 06.00 uur en 19.00 uur. Een verhuizing door particulieren is toegestaan, maar er mogen niet meer dan 6 personen bij betrokken zijn (inclusief verhuizers). Een bewijs van het verhuisbedrijf, een koopakte of uw nieuwe huurovereenkomst kunnen als bewijs worden gebruikt.

VERHUUR:
Teken van een huurcontract
De ondertekening van het huurcontract is toegestaan tussen 06.00 uur en 19.00 uur.

Aflopen opzegtermijn
Verhuizingen zijn mogelijk. Het pand moet worden ontruimd, tenzij de verhuurder en de huurder overeenkomen om een tijdelijke bewoningsovereenkomst te sluiten die voorziet in de betaling van een gebruiksvergoeding.

Wij hebben nog bijgaande belangrijke aanvullende informatie ontvangen: De meeste agence immobilier geven een “bon pour visite” af (niet te verwarren met de “bon de visite”). Dit document wordt afgegeven aan personen die meer dan 10 km moeten rijden om een huis te bezoeken. Hierin staat de afspraak, waar en met wie. Mochten ze dan aangehouden worden dan kan dit als bewijs dienen: BON POUR VISITE: Protocole paritaire d’organisation des visites.