Wist u dat? Nou, ik niet!

Mag ik hier eigenlijk wel parkeren?

Wij ontvingen de volgende informatie van een van onze lezers.
De auto van een vriendin werd recentelijk weggesleept. Dit was een kostbare vergissing.
Zij was een maand weg en had de auto op een parkeerplaats geparkeerd, niets aan de hand.
Toen bleek dat er een wielerronde plaats zou gaan vinden en moest alles weg. Zij wist het niet en kon het ook niet weten.
Echter er gelden hier in de gemeenten de volgende regels die bij de meeste Fransen wel bekend zijn: de auto mag niet langer dan 48 uur op dezelfde plek staan. Langer wordt in de meeste gemeenten wel gedoogd.
Ten tweede: indien je je auto langer ergens moet laten staan, dan moet je een telefoonnummer achter de voorruit plaatsen van iemand die hem kan verplaatsen. En: je moet de gendarmerie ervan op de hoogte stellen.

Dit was voor ons, dat wil zeggen de redactie, ook onbekend. Wij zijn even het een en ander nagekeken en wij kwamen inderdaad een aantal berichten hierover tegen, namelijk:

 • Overmatig parkeren
  Te lang parkeren op dezelfde plaats kan leiden tot een boete en de inbeslagname van uw voertuig. Overtreding 2e klasse (Legifrance.gouv.fr – art R417-12)
 • Sancties en andere maatregelen
  Intrekking van punten: Neen
 • Boete
  Forfaitaire boete: 22 euro Vaste boete: 35 euro Vaste boete toeslag: 75 euro
  Maximale boete (voor de rechtbank): 150 euro
 • Overige maatregelen: het in beslag nemen (Legifrance.gouv.fr – Article L325-1 tot L325-3)    
  Het is verboden om een voertuig op de rijbaan of op een parkeerplaats langer dan 7 dagen       te parkeren. Deze duur van 7 dagen is een maximum, omdat deze vaak korter is (bijvoorbeeld 24 uur of 48 uur) en wordt vastgesteld in opdracht van de burgemeester van de gemeente.
 • Advies
  Voordat u uw voertuig meer dan 24 uur op dezelfde plaats parkeert, informeer bij het gemeentehuis. Dit voorkomt een boete en inbeslagname van uw voertuig.