Maison de retraite

Definitie voor een Maison de Retraite (bejaardentehuis) is volgens Wikipedia: een gemeenschappelijke woning voor ouderen.

Een maison de retraite is een instelling die plaats biedt aan valide, kwetsbare, afhankelijke of zelfs gedesoriënteerde ouderen.
Er zijn verschillende soorten om aan verschillende behoeften te voldoen.
De Franse verzorgingshuizen zijn in te delen in verschillende groepen, namelijk:

 1. Maison de retraite
 2. Résidences
 3. Maisons de retraite médicalisées
 4. Overige

Maisons de retraite is te verdelen in 3 groepen, namelijk:

 1. Maison de retraite publique:

  In tegenstelling tot particuliere tehuizen zijn openbare bejaardentehuizen onderdeel van de ziekenhuissector, de gemeente of het departement.

  De openbare bejaardentehuizen staan onder het gezag van het Centre d’action sociale, de publieke bijstand, een ziekenhuiscentrum of een ziekenhuis. Ze vertegenwoordigen meer dan 60% van de in Frankrijk geregistreerde tehuizen.

 2. Maison de retraite privée:
  Particuliere bejaardentehuizen kunnen deel uitmaken van het verenigingsnetwerk, maar ze kunnen ook worden beheerd door particuliere investeerders of andere sociale factoren, zoals onderlinge maatschappijen, pensioenfondsen of stichtingen. Ze kennen dezelfde onderverdeling als openbare instellingen en hun hoofddoel is ook om dezelfde diensten aan te bieden als de publieke instellingen.

 3. Maison de retraite conventionnée (erkend):
  Biedt medische zorg. Publieke en private bejaardentehuizen bieden onderdak aan autonome senioren die hun autonomie verliezen en bieden systematisch diensten aan zoals zorg en maaltijden. Sommige daarvan zijn door de staat erkende bejaardentehuizen, zoals de EHPAD, een woonvoorzieningen voor afhankelijke ouderen.

Résidences is te verdelen in:

 1. Résidence services
 2. Foyer logement
 3. MARPA
 4. Village Retraite

Maisons de retraite médicalisées is te verdelen in:

 1. Maison de retraite médicalisées
 2. EHPAD
  Soins en EHPAD
  Accueil temporaire de jour en EHPAD
 3. EHPAD Alzheimer
 4. USLD

Overige:
Hôtel hospitalier

 
 Bron: met dank aan o.a. Allesfrans. Voor meer informatie klik hier