Medische keuring voor bestuurders ouder dan 75 jaar

In Frankrijk zullen bestuurders die ouder zijn dan 75 jaar in tegenstelling tot sommige andere Europese landen niet verplicht zijn een medisch onderzoek te ondergaan om hun rijbewijs te behouden.

Het debat hierover was opnieuw opgelaaid na een ongeval met een 85-jarige bestuurder, waarbij in 2018 in Corrèze (Nouvelle-Aquitaine) een meisje van 15 maanden om het leven is gekomen.

Minister van Vervoer Elisabeth Borne heeft nu de mogelijkheid uitgesloten om van oudere bestuurders te eisen dat zij een medisch onderzoek ondergaan of dat hun rijbewijs op enigerlei wijze wordt beperkt.

De Franse wet bepaalt al dat mensen met een medische aandoening die hun rijgedrag zou kunnen beïnvloeden, niet mogen rijden. Zo kan bijvoorbeeld bij ernstige epilepsie of diabetes het rijbewijs van mensen die een risico blijken te lopen, worden afgenomen of niet worden verlengd.
Bestuurders moeten alle medische staten opgeven die hun rijgedrag kunnen beïnvloeden. Als dat niet het geval is en er een ongeluk gebeurt, bestaat het
risico dat zij persoonlijk volledig verantwoordelijk worden gesteld voor het incident.

Op grond van artikel R. 221-14 van de Franse verkeerswet “la code de la route” zijn familieleden van bestuurders die een risico kunnen vormen, reeds in staat om het medische probleem van hun familielid door te geven en van het familielid te eisen dat hij/zij een medische test aflegt om aan te tonen dat hij/zij zijn/haar rijbewijs mag behouden (of niet).

                          Bron: The Connexion

De Franse regering wil een betere toegang tot de gezondheidszorg in heel Frankrijk mogelijk maken. Er gaat het een en ander veranderen. De nieuwe Loi de Santé is op dinsdag 16 juli definitief aangenomen. Zodra er meer bekend is komen wij er uiteraard op terug!