NIEUWS

Nieuwe app vereenvoudigt opsturen levensbewijs

De SVB moet controleren of personen die een betaling ontvangen nog in leven zijn. In het buitenland kan dat lastig zijn. Daar heeft de SVB nu de Digidentity wallet-app voor. Hiermee kunnen personen in het buitenland op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze  aantonen dat zij nog in leven zijn.

De SVB heeft van burgers in het buitenland periodiek bewijs nodig dat zij nog in leven zijn. Dat gebeurt door het zogeheten levensbewijs te laten invullen door een bevoegde autoriteit. Deze bevestigt op die manier dat de gerechtigde nog in leven is. Een belangrijk document want zonder geldig levensbewijs mag de SVB geen uitkering betalen. Maar soms moet een burger hiervoor ver reizen of krijgt hij te maken met een bureaucratie die het formulier niet altijd begrijpt.

De burger krijgt nu de keuze om het formulier te laten invullen of om de Digidentity wallet-app te gebruiken.

Hoe werkt dit?

De app werkt als volgt. In de brief van de SVB met het formulier levensbewijs staat nu ook een QR-code. Hiermee kan men heel makkelijk met een smartphone of tablet de app installeren. Via de app kan men vervolgens identiteitsbewijs (NFC-chip) scannen, een selfie nemen en de informatie versturen via de app. De app is gekoppeld aan de SVB. 

Zorgvuldig proces

De SVB heeft verschillende analyses gemaakt voor de selectie en de implementatie van de app. Burgers sturen immers online vertrouwelijke informatie en de app moet dus naast gebruiksvriendelijk ook veilig zijn.
U kunt ook uw persoonlijke QR-code met een smartphone of tablet van iemand anders scannen en zo het digitaal levensbewijs aanleveren. Er blijven geen gegevens achter op de ‘geleende’ smartphone/tablet.

In de nieuwste burgerbrieven staat de QR-code waarmee burgers de app kunnen downloaden.

Bron: SVB.nl