Nieuwe regels voor de belasting over de toegevoegde waarde (btw)

De douaneregels veranderen!

De herziene regelgeving heeft niet alleen gevolgen voor online verkopers en platforms zowel binnen als buiten de EU, maar ook voor de post, koeriers, douane- en belastingdiensten en consumenten. De coronacrisis heeft de opmars van het online winkelen versneld en nog duidelijker gemaakt dat de regels hervormd moesten worden om te garanderen dat de btw op online-aankopen wordt betaald in het land van de koper. De nieuwe regels komen ook tegemoet aan de roep van zowel kopers als verkopers om alles te vereenvoudigen.

Wat verandert er?
Vanaf 1 juli 2021 verandert de manier waarop btw wordt geheven op online-verkoop door verkopers zowel binnen als buiten de EU.
Tot nu toe zijn producten vrijgesteld van btw als ze een waarde hebben van minder dan € 22,- en in de EU worden geïmporteerd door bedrijven buiten de EU. Vanaf 1 juli 2021 is deze vrijstelling opgeheven zodat er btw moet worden betaald op alle goederen die de EU binnenkomen, net als op goederen die door bedrijven in de EU worden verkocht. Door mazen in de wet lopen de EU-landen samen elk jaar zo’n 7 miljard euro aan inkomsten mis, waar de belastingbetalers voor opdraaien. Bovendien moeten onlineverkopers zich voor btw-doeleinden registreren in elk EU-land waar ze een bepaalde omzet halen. Dat bedrag varieert per land. Vanaf 1 juli zijn deze maximumbedragen vervangen door een gemeenschappelijke EU-drempel van € 10.000,-. Draaien ze een grotere omzet, dan moeten ze btw afdragen in het land waar de goederen of digitale diensten zijn geleverd. De nieuwe Unieregeling zorgt er dan voor dat de btw-bedragen in de juiste lidstaat terechtkomen.
De vrijstelling van invoer-btw vervalt voor zendingen van buiten de EU met een maximale waarde van € 22,-.

Hoe kunt u in Frankrijk uw douanerechten en belastingen betalen?
Als u de ontvanger van de zending bent, moet u douanerechten, belastingen en inklaringskosten betalen om uw zending bij u af te leveren.

Hoe kunt u betalen:

  • op de beveiligde site van La Poste vóór levering, met uw vrachtbriefnummer of leveringsbericht (lagere inklaringskosten!).
  • aan uw postbode bij aflevering: Betaal per cheque of contant. Let op, in dit geval geldt de volle prijs (€ 8,-).
  • op uw postkantoor: Betaal met creditcard, cheque of contant. Let op, in dit geval geldt de volle prijs (€ 8,-).

Er wordt geadviseerd om het bewijs van betaling van invoerrechten en belastingen te bewaren. Dit is nodig bij een retourzending of een geschil over deze zending.

Afhankelijk van de aard van de ingevoerde goederen, de douanewaarde en het land van herkomst, kunnen de douaneautoriteiten de betaling van douane-rechten en belastingen opleggen. La Poste is verantwoordelijk voor het opstellen van de douaneaangifte, een verplicht document om de invoer van de goederen en de distributie van de zending naar de ontvanger mogelijk te maken. Het schiet namens de ontvanger ook de betaling van rechten en belastingen voor aan de Franse douane.
Bij aankomst op Frans grondgebied bepalen de douaneautoriteiten of u aansprakelijk bent voor eventuele douanerechten en/of belastingen, afhankelijk van de aard van de ingevoerde goederen, hun waarde en hun land van herkomst. Ze verwijzen hiervoor naar de douaneaangifte en naar de documenten die door de afzender zijn verzonden. Invoerheffingen zijn van toepassing op alle goederen: nieuw of tweedehands, ongeacht de waarde, ook als het voor persoonlijk gebruik is, ook als het een eenmalige aankoop is (bijvoorbeeld een internetbestelling in het buitenland) en ook ongeacht of u een particulier of een professional bent.