Een paar voorbeelden:
Pas op voor frauduleuze e-mails die afkomstig lijken te zijn van Service-Public.fr!
Heeft u een e-mail ontvangen waarin het Service-Public.fr-logo wordt gebruikt en u wordt gewaarschuwd voor een nieuwe versie van de “carte vitale”?
Deze e-mail nodigt u uit om op een pagina te klikken en uw persoonlijke gegevens in te voeren voor uw nieuwe carte vitale. Wees voorzichtig, deze e-mails zijn niet afkomstig van Service-Public.fr en mogen in geen geval worden opgevolgd.
Hoe herken je een frauduleuze e-mail?
Dit zijn pogingen tot oplichting die phishing wordt genoemd. Deze vaak alarmerende e-mails gebruiken de naam en het logo van Service-Public.fr. Ze moedigen u aan om persoonlijke gegevens te verstrekken (identiteitskaart, paspoort, rijbewijs, carte vitale). Deze gegevens worden vervolgens verzameld door de phishing-auteur die ze zal gebruiken om te winkelen of te bankieren. Ze kunnen bijvoorbeeld een betaalde online service aanbieden voor het updaten van de carte vitale. In feite kan de update gratis worden gedaan in de meeste apotheken en op terminals in de ontvangstpunten van ziektekostenverzekeringen.
Service-Public.fr vraagt geen geld, vergoedt het niet en probeert nooit bankgegevens te verzamelen. Service-Public.fr kan u niettemin een e-mail sturen (inschrijving op alerts, opvolging van een proces …).
Wees in het algemeen voorzichtig wanneer u een e-mail ontvangt waarin u wordt uitgenodigd een formulier in te vullen om uw carte vitale te wijzigen, waarbij de afzender:
- u om geld vraagt of als zij zeggen een geldbedrag terug te willen betalen;
- tracht persoonlijke informatie te verzamelen (bankgegevens, burgerlijke staat, enz.).
Wat te doen met het bericht?
De e-mail niet beantwoorden en nooit klikken op de link in het bericht, maar het bericht vernietigen/deleten. Als u al op een frauduleus bericht heeft gereageerd door uw bankgegevens op te geven, moet u allereerst bezwaar maken bij uw bank.
Hoe kunt u deze frauduleuze e-mails melden?
U kunt deze phishing-pogingen melden:
Een ander voorbeeld: Phishing namens ‘ING’, maar dan per echte brief (geldt ook voor bijvoorbeeld ABN AMRO)
Op de envelop staat het logo van ING en het lijkt er zelfs op dat er gebruik is gemaakt van briefpapier van de bank. Papieren post van de bank komt natuurlijk een stuk betrouwbaarder over dan een mailtje. Oppassen dus!
Deze brief komt in een envelop van ING, de brief is op briefpapier van de bank afgedrukt en de afzender beschikt bovendien over uw volledige naam- en adresgegevens.
In de brief staat dat uw pinpas binnen enkele dagen zal vervallen en dat u daarom uw pinpas op moet sturen. De achterzijde van de brief bevat een formulier waar een flink aantal gegevens ingevuld moeten worden: uw volledige naam; geboortedatum; telefoonnummer; huidige gebruikersnaam ‘Mijn ING’; huidig wachtwoord ‘Mijn ING’ (met de optie om het wachtwoord te behouden); nieuw wachtwoord (optioneel); huidige pincode (met de optie om de pincode te behouden); nieuwe pincode (optioneel).
Geen enkele bank zal vragen om uw pinpas, uw wachtwoord én/of uw pincode op te sturen. Bovendien staan er in de brief diverse spel- en stijlfouten.
Dus: goed opletten zodat u niet het volgende slachtoffer wordt van phishing!
Het 3e voorbeeld betreft telefonische oplichting
L’UFC-Que Choisir (te vergelijken met de Consumentenbond) waarschuwt voor telefoonoplichting (sms-berichten en frauduleuze oproepen) in de Dordogne. L’UFC-Que Choisir meldt sinds donderdag 18 maart een forse toename van het aantal slachtoffers van deze oplichting.
Het begint allemaal wanneer de slachtoffers een sms of een oproep krijgen, zogenaamd verzonden door Orange, waarin de oplichters doorgeven dat Orange iets aan uw vaste lijn moet wijzigen”, zegt Arnaud Lajugie, president van UFC-Que Choisir in de Dordogne. De “slachtoffers” worden dan uitgenodigd om een nummer te bellen en hun lijn open te laten staan, maar doe dit niet want de lijnen worden doorgeschakeld naar bijvoorbeeld Liberia en Afrika. Dit kan hoge telefoonrekeningen tot gevolg hebben.
Als u dit type bericht ontvangt, raadt de vereniging u aan om uw operator terug te bellen om te controleren of hij de afzender is van de sms of de oproep. Bel niet het aangegeven nummer. Er zijn al een aantal dossiers geopend door het UFC-Que Choisir en Dordogne. De president adviseert slachtoffers om een klacht in te dienen. “De politie heeft speciale diensten voor dit soort zwendel”, zegt hij. “Door een klacht in te dienen, kunnen onderzoekers een mogelijk netwerk ontmantelen dat in de Dordogne wijdverbreid is”.
U kunt via hun website contact opnemen met Que Choisir Dordogne. U kunt ook telefonisch lid worden van de vereniging: 05 53 09 68 24/06 22 93 22 98.
Dit zijn slechts 3 voorbeelden: per mail, per brief en per telefoon.