PAS OP!!!

Terugbetaling of nieuwe carte vitale: pas op voor frauduleuze berichten!
Heeft u een bericht ontvangen van l’Assurance Maladie dat u een terugbetaling krijgt of dat de verzendkosten voor uw nieuwe carte vitale betaald moeten worden? Wees voorzichtig, u wordt dan waarschijnlijk geconfronteerd met een poging tot phishing (oplichting)!

 

Nieuwe oplichtingspogingen
Oplichtingspogingen kunnen via e-mail of sms worden verzonden en zijn bijzonder talrijk. U heeft misschien al een bericht ontvangen over het verlies van uw rechten op de “Compte Personnel de Formation” (CPF) of de eerder genoemde te betalen verzendkosten om uw nieuwe carte vitale te ontvangen? Mogelijk heeft u ook een e-mail ontvangen die lijkt te komen van “CAF” (la Caisse d’Allocations Familiales) of “Pôle Emploi” over de uitbetaling van de kerstbonus. Zelfs als de visuele identiteit lijkt op die van bijvoorbeeld l’Assurance Maladie of Service-Public.fr, pas op, het kan een phishing-poging zijn.

Wat is phishing?
Phishing is een fraudetechniek die tegenwoordig veel voorkomt op internet en die is gericht op het verkrijgen van persoonlijke en vertrouwelijke informatie, zoals uw wachtwoorden of uw bankgegevens. Dit is het geval wanneer u op de hoogte wordt gesteld van een uitstaande terugbetaling en ofwel een formulier invult of wordt gevraagd om verzendkosten te betalen voor een nieuwe carte vitale. De ziekteverzekering is niet de enige die identiteitsdiefstal ervaart, ook de site Service-Public.fr of het CAF zijn onderhevig aan dit fenomeen. Het CAF waarschuwt namelijk voor een toename van pogingen tot phishing of identiteitsdiefstal de afgelopen weken (op internet en sociale netwerken) met als doel het stelen van uw persoonsgegevens.

Wat kunt u doen om ellende te voorkomen?

  • vertrouw het logo op de e-mail niet altijd;
  • verifieer het e-mailadres van de afzender. In geval van fraude heeft deze niet de domeinnaam van de entiteit (die zichtbaar is na de @ in e-mailadressen);
  • communiceer uw persoonlijke gegevens niet buiten beveiligde sites. Of het nu Health Insurance, CAF, Pôle Emploi of zelfs Service-Public.fr is, geen enkele entiteit vraagt om persoonlijke of bankgegevens buiten de beveiligde delen van officiële sites;
  • controleer de procedures. L’Assurance Maladie vereist geen validatie van vergoeding, aangezien dit automatisch is voor de verzekerde;
  • raadpleeg uw “espace personnel” op een website door rechtstreeks of via een zoekmachine naar de betreffende site te gaan, maar klik niet op een link van deze berichten. Als de informatie in de e-mail correct is, is deze zichtbaar in uw espace personnel.

Wat kunt u doen als u het slachtoffer bent van een online zwendel?
U kunt de poging tot oplichting bij verschillende organisaties melden, afhankelijk van de aard ervan:

  • om een frauduleuze site te melden, ga dan naar “Phishing initiative” of de website van “ministère de l’Intérieur”;
  • om een verdachte e-mail of site te melden, ga dan naar “Signal Spam”;
  • om een sms te melden, ga naar het “plate-forme 33 700”;
  • om meer te weten te komen over oplichting of over oplichting via een website of e-mail, diefstal van bankgegevens of een poging tot phishing te melden, dan kunt u contact opnemen met Info Escroqueries op: 0805 805 817 (gratis bellen vanuit Frankrijk) van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.30 uur.

Hier kunt u meer informatie vinden