Particuliere radarauto's: update september 2023

Radarauto’s zijn in opmars op de Franse wegen.

Heeft u een bekeuring gekregen en heeft u geen idee waar deze overtreding heeft plaatsgevonden? Waarschijnlijk bent u gecontroleerd door een privé radarauto. Deze ongemarkeerde voertuigen flitsen onzichtbaar wanneer de maximaal toegestane snelheid wordt overschreden, ook al is deze minimaal. Er zijn steeds meer privé radarvoertuigen op de Franse wegen.

9 modellen radarauto’s (de Ford Mondeo, de Citroën Berlingo, de Peugeot 508 en 308, de Volkswagen Passat 7 en 8, de Seat Leon, de Skoda Octavia en de Golf) zijn toevertrouwd aan particuliere bedrijven om automobilisten te controleren. Deze auto’s circuleren momenteel in Normandie, Bretagne, Pays-de-la-Loire, Centre-Val-de-Loire, Grand-Est, Nouvelle-Aquitaine, Bourgogne-Franche-Comté en Hauts-de-France, maar er komen steeds meer departementen bij.

Maar zelfs als hun aantal toeneemt, vertegenwoordigden particuliere en openbare flitsers iets minder dan 9% van de 4.422 flitsers die in 2022 in Frankrijk in gebruik waren. 

Kleine tip: deze voertuigen onderscheiden zich van gewone auto’s omdat de kentekenplaten niet hetzelfde lettertype hebben en bovendien bekleed zijn met een reflecterende plastic achterkant.

Na mobiele radarapparaten of flitspalen zijn er nu ook privé radarauto’s. Deze ongemarkeerde voertuigen met ingebouwde radar zullen niet worden bestuurd door de gendarmerie, maar door personen die voor een particulier bedrijf werken. Veertig van deze auto’s zullen tegen het einde van 2021 over de wegen van Nieuw-Aquitaine rijden. Het concept is overigens niet nieuw en is al toegepast in Normandië, Bretagne, Pays de la Loire …

In Nieuw-Aquitaine won het bedrijf GSR de aanbesteding voor 16,5 miljoen euro. Dit bedrijf beheert al het wagenpark van radarwagens die in Centre-Val-de-Loire worden ingezet. De voertuigen zullen acht uur per dag, zeven dagen per week rijden, soms zelfs ‘s nachts.
Personen die in dienst zijn van een particulier bedrijf zullen deze voertuigen besturen.

De radarwagens zullen niet willekeurig rondrijden, maar op routes die vooraf zijn vastgesteld door de préfets. Ook aan de ontwikkeling van deze routes wordt gewerkt. Evenals het werven en opleiden van chauffeurs. Iedereen kan solliciteren zolang je een rijbewijs hebt van drie jaar en minimaal 10 punten. GSR geeft echter de voorkeur aan de profielen van gepensioneerde gendarmes of politieagenten.