Na mobiele radarapparaten of flitspalen zijn er nu ook privé radarauto’s. Deze ongemarkeerde voertuigen met ingebouwde radar zullen niet worden bestuurd door de gendarmerie, maar door personen die voor een particulier bedrijf werken. Veertig van deze auto’s zullen tegen het einde van 2021 over de wegen van Nieuw-Aquitaine rijden. Het concept is overigens niet nieuw en is al toegepast in Normandië, Bretagne, Pays de la Loire …

In Nieuw-Aquitaine won het bedrijf GSR de aanbesteding voor 16,5 miljoen euro. Dit bedrijf beheert al het wagenpark van radarwagens die in Centre-Val-de-Loire worden ingezet. De voertuigen zullen acht uur per dag, zeven dagen per week rijden, soms zelfs ‘s nachts.
Personen die in dienst zijn van een particulier bedrijf zullen deze voertuigen besturen.

De radarwagens zullen niet willekeurig rondrijden, maar op routes die vooraf zijn vastgesteld door de préfets. Ook aan de ontwikkeling van deze routes wordt gewerkt. Evenals het werven en opleiden van chauffeurs. Iedereen kan solliciteren zolang je een rijbewijs hebt van drie jaar en minimaal 10 punten. GSR geeft echter de voorkeur aan de profielen van gepensioneerde gendarmes of politieagenten.