Service de Garantie d'Identité Numérique

smartphone300X200X72

Binnenkort kunt u eventueel gebruikmaken van een mobiele digitale identiteitstoepassing via “Service de Garantie de l’Identité Numérique” (SGIN).
Als u beschikt over een “Carte Nationale d’Identité- électronique” (CNI-e) en een telefoon die is uitgerust met een NFC-chip waarmee u de informatie kunt lezen, kunt u de toekomstige applicatie testen waarmee u zich veilig kunt authenticeren bij 1.000 online diensten die gebruikmaken van de identificatieoplossing France-Connect. Een proefversie zou medio mei beschikbaar moeten zijn.

Deze nieuwe “Service de Garantie de l’Identité Numérique” is gedefinieerd in een decreet in het Staatsblad op 27 april 2022.
Door deze nieuwe toepassing komt er ook een einde aan het eerdere middel van elektronische identificatie “d’Identification Électronique Dénommé Authentification en Ligne Certifiée sur Mobile” (Alicem), dat uiteindelijk werd verlaten omdat het gebruikmaakte van gezichtsherkenning.

De nieuwe applicatie laadt de identificatie-informatie op de chip van de identiteitskaart (naam, voorna(a)m(en), geboortedatum en -plaats, nationaliteit, geslacht, post- en e-mailadres, foto), behalve vingerafdrukken). Deze informatie maakt vervolgens authenticatie en verbinding met de gewenste diensten mogelijk, maar u beslist welke gegevens u via deze applicatie wilt communiceren, na het invoeren van de pincode die aan de identiteitskaart is gekoppeld.

De aangeboden service zal vergelijkbaar zijn met die van FranceConnect, dat al is gekoppeld aan ongeveer 1.000 sites en organisaties waartoe deze applicatie geauthenticeerde toegang zal verlenen. Vervolgens gaan ook andere publieke of private organisaties zich daarbij aansluiten.
Op deze applicatie zijn meerdere functionaliteiten voorzien: overlegging van een identiteitsbewijs (in plaats van scans van identiteitskaarten), volmacht voor het intrekken van pakketten, bewijs van meerderjarigheid, aanvraag van een volmacht om te stemmen, inschrijving op de kiezerslijsten, enz.

Eind 2022 worden ook de nieuwe paspoorten en verblijfsvergunningen voorzien van een chip die compatibel zijn met deze applicatie.

Dit project is sinds 2018 ontwikkeld door “le programme interministériel France Identité numérique”, piloté par “le ministère de l’Intérieur et l’Agence nationale des titres sécurisés”. Het gebruik van deze applicatie is optioneel voor toegang tot de betrokken diensten.

Bron: Service-public.fr