Overheid

Europa wil minder gevaarlijke stoffen gebruiken. In de meest gebruikte typen fluorescentielampen (CFL-spaarlampen en tl-buizen) zit bijvoorbeeld de stof kwik. Kwik is een erg gevaarlijke stof.  Daarom gaat EU-regelgeving dit jaar lampen met kwik verbieden. Sommige lampen zijn vanaf 24 februari 2023 verboden, anderen vanaf 24 augustus 2023. 

Toegestane fluorescentielampen

Niet alle soorten kwikhoudende fluorescentielampen worden verboden. Zo zullen bijvoorbeeld lampen toegestaan blijven die gebruikt worden in noodverlichting (zoals vluchtrouteaanduiding). Maar ook fluorescentielampen die UV-licht uitzenden en inductielampen. Deze lampen blijven toegestaan omdat er nog geen goed werkende kwik-vrije alternatieven voor zouden zijn.

Voorraden opmaken

Winkels mogen bestaande voorraden nog wel opmaken. Het kan dus gebeuren dat de lampen pas op een later moment niet meer in de winkels liggen.

Ledlampen zijn vaak een goed alternatief. Ze zijn om aan te schaffen over het algemeen iets duurder, maar ze gaan langer mee en zorgen ervoor dat u uiteindelijk geld kunt besparen. Op lange termijn bent u met een ledlamp vaak voordeliger uit (een CFL van 18 W kost €1,85, terwijl een LED-lamp slechts €0,91 kost)