taxe "abri de jardin 2021" : qui doit la payer et combien?

Slecht nieuws voor degenen die van plan zijn dit jaar een tuinhuisje te plaatsen. De slechts één keer verschuldigde ontwikkelingsbelasting is in 2021 opnieuw verhoogd. Dit is het vijfde opeenvolgende jaar van verhoging. De ontwikkelingsbelasting, ook wel “abri de jardin” genoemd, is een belasting die vaak over het hoofd wordt gezien, maar die eigenaren van streek kan maken. Extra constructies buiten de woning zijn belastbaar en dat is niet altijd bekend. Deze belasting omvat met name tuinhuisjes, veranda’s of zwembaden.

De eigenaren worden “per eenvoudige brief” op de hoogte gebracht van het te betalen bedrag “binnen 6 maanden na de belastbare gebeurtenis”. Is het bedrag minder dan 1.500 euro, dan is het slechts één keer betaalbaar binnen 1 jaar na de brief. Anders vindt de betaling plaats in twee fasen: in de 14e maand voor de eerste termijn en vervolgens in de 26e maand voor de tweede.

Voor wie is deze belasting bedoeld?
Zoals de website service-public.fr uitlegt, is deze belasting van toepassing op alle omsloten en overdekte ruimtes met een oppervlakte groter dan 5 m² en een hoogte groter dan 1m80.

Het betreft ook heropbouw- en uitbreidingsoperaties van gebouwen of installaties waarvoor een bouwvergunning vereist is, zoals bouw- of ontwikkelingsvergunningen en voorafgaande verklaringen.
Tuinhutten, garages, veranda’s, zwembaden en zelfs kelders vallen dus onder deze belasting.

Hoeveel kost deze belasting?
Jaarlijks in januari wordt een vaste prijs per m² vastgesteld en opnieuw beoordeeld. Voor het jaar 2021 zou het bedrag met 1,1% moeten toenemen, geeft “Le Télégramme” aan.

In 2020 waren de vastgestelde bedragen als volgt: € 759, – per m2 in de provincies, exclusief Île-De-France; € 860, – per m2 in Île-De-France.
Voor zwembaden en zonnepanelen geldt een specifieke forfaitaire belasting: € 200, – per m2 zwembad en € 10, – per m2 paneeloppervlak.

Hoe berekent u het bedrag van deze belasting?
Om uw berekening uit te voeren: vermenigvuldig de grondslag met de belastbare oppervlakte en vervolgens met het tarief dat is vastgesteld door elke lokale overheid en dat is onderverdeeld in verschillende delen: het gemeentelijke deel, het departementale deel of het regionale deel. Wetende dat elke lokale overheid zijn percentage bepaalt, is de kans groot dat je voor hetzelfde gebied een andere prijs betaalt, afhankelijk van waar je woont.

Om een nauwkeurigere en betrouwbaardere schatting te krijgen van wat u moet betalen, kunt u gebruik maken van de online simulator.

Bron: Ministère de la Cohésion des Territoires, Service-Public, RTL, Le Télégramme