Update mei 2024
Bewaking en bestrijding van de tijgermug
De toename van geïmporteerde gevallen van knokkelkoorts sinds het begin van het jaar heeft de gezondheidsautoriteiten ertoe aangezet waakzaam te zijn voor de tijgermug. In de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs zijn er maatregelen nodig om de verspreiding ervan tegen te gaan.
Sinds januari 2024 heeft de tijgermug (Aedes albopictus) vaste voet gekregen in 78 Franse departementen. Hij is ook aanwezig in Réunion, Mayotte, Guadeloupe, Martinique en Frans Guyana. Deze zeer invasieve soort, die het actiefst is tussen mei en november, kan ziekten overbrengen zoals knokkelkoorts, chikungunya en Zika.
De site “Mosquito Vigilance” heeft een kaart gepubliceerd die de aanwezigheid van de tijgermug in 2024 laat zien, “90% van het grondgebied in rode, oranje of paarse waakzaamheid” , waarschuwt de gespecialiseerde site. De gradatie is vijf waarschuwingsniveaus : groen, geel, oranje, rood en paars, wat het maximale niveau vertegenwoordigt. Ook ‘Mosquito Vigilance’ maakt zich zorgen over nieuwe besmettingen in verband met de Olympische Spelen van Parijs 2024 .
Twaalf afdelingen op maximale alertheid
Twaalf departementen zijn op maximale waakzaamheid. Dit zijn Val-de-Marne, Drôme, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Gard, Hérault, Pyrénées-Orientales, Mayotte, Réunion, Guyana, Martinique en Guadeloupe.
De tijgermug, die oorspronkelijk uit de tropische wouden van Zuidoost-Azië komt, is voornamelijk een stadsmug: hij heeft zich aan deze omgeving aangepast door gebruik te maken van de vele containers waarin hij zijn eitjes kan leggen. Zijn antropofiele aard (een fan van plaatsen waar mensen wonen) betekent dat als hij zich eenmaal in een stad of departement heeft gevestigd, het vrijwel onmogelijk is om hem kwijt te raken. U kunt de aanwezigheid van muggen in uw omgeving melden via het portaal signalement-moustique: u moet een foto maken van een exemplaar om het te identificeren en 3 vragen beantwoorden over de kenmerken van de mug die u meldt.
De tijgermug verschilt van andere muggen:
- hij is dagactief: hij steekt overdag (vooral ‘s avonds en ‘s ochtends);
- hij is stil;
- ze zijn heel klein: minder dan 0,5 cm (kleiner dan een muntstuk van 1 eurocent);
- zijn achterpoten zijn zwart en hebben vijf ringen van witte schubben;
- een deel van het borststuk is bedekt met zwarte schubben;
- in het midden is een duidelijk zichtbare rechte middellijn van witte schubben;
- de tijgermug leeft voornamelijk buiten, maar kan toch huizen binnengaan.
Vrouwelijke muggen leggen hun eitjes in kunstmatige waterreservoirs. Elk legsel kan uit enkele honderden eitjes bestaan. Het is daarom aan te raden om geen legplaatsen vrij te laten.
Nogmaals enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen:
- maak de bakjes onder bloempotten en vazen regelmatig leeg of verwijder ze, of vul ze met zand om ze vochtig te houden maar zonder stilstaand water;
- berg uw verschillende tuin- of speelbakken uit de regen op;
- bedek wateropvangbakken met muskietengaas of stof;
- Maak dakgoten schoon zodat het water goed wegloopt.
Deze stappen moeten door iedereen worden genomen. Er hoeft maar één buur te zijn die deze aanbevelingen niet opvolgt om de muggen terug te laten komen.
Tussen 1 januari en 19 april 2024 werden 1.679 gevallen van geïmporteerde knokkelkoorts gemeld (vergeleken met 131 gevallen in dezelfde periode in 2023), waarvan het merendeel afkomstig was uit Frans West-Indië.
Update oktober 2023
Chikungunya, Dengue en Zika - Gegevens van verscherpt toezicht in Frankrijk in 2023
Ieder jaar van 1 mei tot 30 november coördineert Santé Publique France de verscherpte seizoensbewaking voor Chikungunya, Dengue en Zika in samenwerking met les Agences Régionales de Santé (ARS).
De meeste gevallen kwamen voor bij mensen die waren teruggekeerd van reizen naar risicogebieden, zoals Zuidoost-Azië of het Caribisch gebied, inclusief de Franse overzeese gebieden.
Van 1 mei tot 20 oktober 2023 zijn in het kader van het programma voor verscherpte bewaking in France métropolitaine de volgende cijfers vastgesteld:
1.347 gevallen van Dengue (Nouvelle Aquitaine: 121)
24 gevallen van Chikungunya (Nouvelle Aquitaine: 4)
7 gevallen van Zika (Nouvelle Aquitaine: 0)
Update februari 2023
Moeten we deze zomer bang zijn voor een dengue-epidemie?
Update mei 2022
De website “Vigilance moustique” heeft 67 departementen op rood alarm gezet voor de tijgermug. Dat betekent dat de tijgermug “gevestigd en actief” is in de betreffende gebieden. De hele regio Nouvelle-Aquitaine, waar deze mug bijzonder aanwezig is, is op rood gezet. Ook het zuiden en midden van Frankrijk worden getroffen.
De tijgermug kan gevaarlijk zijn. De beten kunnen tropische ziekten overdragen, zoals la dengue, le chikungunya of le virus Zika. Le ministère des Solidarités et de la Santé heeft een persbericht gepubliceerd om te herinneren aan de maatregelen die moeten worden genomen om de verspreiding van de tijgermug te beperken. Het wordt aanbevolen om stilstaand water te voorkomen en uw tuin te onderhouden, om te voorkomen dat de mug zich voortplant. Het is ook raadzaam om lange kleding te dragen en huidafstotende middelen te gebruiken om beten te voorkomen.
Raadpleeg een arts bij: plotseling opkomende koorts, hoofdpijn (achter de ogen), spier- en gewrichtspijn en huiduitslag. De tijgermug is herkenbaar aan zijn zwart-witte strepen.
Het persbericht!
Lees hieronder verder voor meer informatie over de tijgermug
hoe de verspreiding ervan tegen te gaan?
Bijna onze hele regio wordt door deze plaag getroffen. Het is klein maar geducht. Veel mensen in de regio zeggen dat ze niet meer kunnen genieten van hun terras of tuin vanwege de tijgermug. De Aedes albopictus – dat is de wetenschappelijke naam – is voortdurend in opmars in Frankrijk, ook in Nouvelle-Aquitaine. In 2019 was de tijgermug in 58 departementen aanwezig, tegenover 51 in 2018. Het actieve seizoen van de tijgermug loopt van mei tot november. l’Assemblée Nationale is akkoord gegaan met de oprichting van een onderzoekscommissie “over het te voeren overheidsbeleid tegen de verspreiding van onder andere de tijgermug”.
Hoe herken je de tijgermug?
De tijgermug is vooral te herkennen aan de zwart-witte strepen op het lichaam maar ook op de poten. Hij is ook erg klein, niet meer dan 5 mm, en de spanwijdte is niet groter dan een centimeter. Het is een daginsect, dus je zult de tijgermug vooral ‘s ochtends en aan het eind van de dag zien, vooral in stedelijke gebieden. Tenslotte is de beet zeer pijnlijk en kan deze imposant zijn.
Als u denkt dat u er een herkent, is het mogelijk om dit op een speciale website te melden (www.signalement-moustique.fr). Aan de hand van een in te vullen vragenlijst kunt u nagaan of het echt om een tijgermug gaat.
Wat zijn de risico’s?
De tijgermug draagt het virus niet bij zich, maar het is wel een risico als hij eerder een reeds besmette persoon heeft gebeten die terugkeert uit een land of gebied waar deze ziekten (zoals Knokkelkoorts, Dengue of Zika) voorkomen.
De tijgermug wordt vaak beschouwd als het gevaarlijkste dier voor de mens wereldwijd, vanwege alle ziekten die het kan overbrengen.
Hoe kan het zich vermenigvuldigen?
De tijgermug houdt van stilstaand water en daar komt het probleem vandaan. De vrouwelijke mug kan om de 12 dagen 200 eitjes in het water leggen. Heeeeel veel dus.
Wat zijn de oplossingen?
Het eenvoudigste is om stilstaand water in tuinen, op balkons maar ook op begraafplaatsen te vermijden bijvoorbeeld door gebruik te maken van goten, plantenpotten, dekzeilen, reservoirs, gebruikte banden…of doe een muskietennet of ander doek over een watertank. Controleer wel regelmatig het afvalwater en regenwater in de goten, doe eventueel zand in de schoteltjes van bloempotten om vocht op te nemen.
MAAR…..ze zullen zich blijven voortplanten in een kleine container met stilstaand water en er zullen nieuwe muggen uit de larven komen, beschut in hun stilstaande watertoevoer.”
Hoe bestrijden?
Muggenbestrijdingsoperaties worden alleen geïnitieerd door de “L’Agence Régionale de Santé (ARS)” als er een risico op infectie bestaat. Als een persoon terugkeert naar Europees Frankrijk met een door tijgermuggen overgedragen virus, dan wordt zijn woongebied behandeld om te voorkomen dat het virus wordt overgedragen, maar er zijn ook lokale initiatieven. Elk jaar starten gemeenten muggenbestrijdingsoperaties. Sommigen, in Lot-et-Garonne en de Gironde, hebben gekozen voor meer natuurlijke oplossingen zoals vleermuizen, die bijzonder vraatzuchtig zijn voor muggen; anderen hebben de voorkeur gegeven aan vogelboxen. Soms worden er petities ingediend, maar het is niet de gemeente die bevoegd is in deze zaak.
Bron: Sud Ouest
Artikel 4 oktober 2019: Dengue (Knokkelkoorts)
Het eerste bekende geval van Dengue (inheemse knokkelkoorts) in Frankrijk is bevestigd in de regio van de Auvergne-Rhône-Alpes.
De autoriteiten in de regio en de gezondheidsdienst l’Agence Régionale de Santé (ARS) Auvergne-Rhône-Alpes hebben op maandag 23 september melding gemaakt van het geval. De patiënt is een inwoner van Caluire-et-Cuire, in het departement Rhône, en zou besmet zijn geraakt zonder dat hij onlangs naar het buitenland is gereisd. De patiënt is nu weer volledig gezond, maar Santé Publique France heeft een onderzoek ingesteld naar het mogelijke risico van nieuwe gevallen in de regio.
De inwoners van het gebied kunnen informatie en verdere details per post verwachten.
Knokkelkoorts, ook wel “tropische griep” genoemd, is een virale ziekte. Het veroorzaakt hoge koorts, gewrichtspijn en vermoeidheid. In zeldzame gevallen kan het zelfs fataal zijn als het de vitale organen aantast. Het wordt niet van persoon op persoon overgedragen, maar door een tijgermug.
De beste manier om de verspreiding van tijgermuggen te bestrijden, is door de nest- en rustplaatsen van dit insect te onderdrukken. Autoriteiten zeggen elk jaar stilstaand water buiten te voorkomen. Zie verder onze informatie over de tijgermug in ons magazine nr 6 (juni 2019).
Lot-et-Garonne.gouv.fr heeft afgelopen juli een persbericht naar buiten gebracht over het feit dat ook in de Lot en Garonne twee personen door de tijgermug besmet zijn geraakt. Beide personen kwamen terug uit het buitenland. Het departement heeft “muggenbestrijdingsoperaties” uitgevoerd met het doel om alle aanwezige muggen op plaatsen die door de personen werden bezocht te elimineren en zo elk risico op verspreiding van het virus te voorkomen.
Ook in Bergerac zijn 2 gevallen van personen bekend met knokkelkoorts. Beide personen kwamen ook terug uit het buitenland. Ook hier heeft men een muggenbestrijdingsoperatie uitgevoerd op plaatsen waar beide personen geweest zijn.
Artikel 23 mei 2019
Waarschuwing: let ook op de tijgermug!
De tijgermug is gemakkelijk van de meeste andere muggen te onderscheiden door het patroon van witte vlekken op de poten en het lichaam. Een belangrijk verschil met de “gewone” muggen is het feit dat de tijgermug niet alleen ’s avonds en ’s nachts maar ook overdag actief is. De tijgermug zuigt zich niet in één keer vol, zoals de “gewone” mug meestal doet, maar vliegt van gastheer naar gastheer om zo het bloed te verzamelen. Daarom is de tijgermug zo gevaarlijk. De kans op besmetting door de tijgermug is dus groter. De tijgermug komt vooral af op stilstaand water (vijfer, plantenschotel, regenton etc).
Allereerst kan je van een steek zelf al best ziek worden, maar in de meeste gevallen krijg je een enorme muggenbult! De tijgermug (komt oorspronkelijk uit Azië) kan ziektes overbrengen, bijvoorbeeld West-Nijlziekte en dengue.
De Franse overheid vraagt om de waarneming van een “moustique tigre” te rapporteren op een speciale website: www.signalement-moustique.fr.