veilig bestellen op internet

Update november 2021

De decembermaand is nu eenmaal altijd dé maand waarin de meeste aankopen via internet worden gedaan. Maar is dat wel altijd veilig? Welke voorzorgs-maatregelen  moet ik nemen? Hoe kan ik veilig betalen? Zo zijn er nog wel meer vragen te bedenken.

  • Om er zeker van te zijn dat de site waarop u een product wilt kopen betrouwbaar is, is het verstandig om op de site “la Direction Générale de la Concurrence”, de la Consommation et de la Répression des Fraudes” (DGCCRF) de naam van de site of het product in te voeren op een zoekmachine, mogelijk geassocieerd met de term “arnaque” (oplichting)
  • Pas op voor al te verleidelijke aanbiedingen. Te mooi om waar te zijn is ook meestal zo!
  • Voordat u betaalt, moet de verkoper u toestemming geven om de details van uw bestelling en de totale prijs te controleren. De DGCCRF legt uit: “Toestemming wordt gekenmerkt door een dubbelklik, dat wil zeggen:

–   met de 1e klik kunt u de aard en samenstelling van de bestelling controleren
–   met de 2e klik bevestigt u de bestelling definitief

  • Bij het betalen: controleer of de site waarop u betaalt veilig is. Kijk of het webadres begint met https in plaats van http. De letter ‘s’ staat voor ‘secure’ (dus “veilig”)
  • Controleer na het betalen van uw aankoop of het bedrag dat van uw rekening is afgeschreven, overeenkomt met de gedane bestelling
  • Denk twee keer na voordat u uw kaartnummer op uw telefoon of computer opslaat. Bij sommige applicaties en bij sommige internetbrowsers kunt u uw gegevens opslaan zodat u deze later niet opnieuw hoeft in te voeren

Hier kunt u nog meer praktische informatie vinden!

Heeft u net een product gekocht en merkt u dat het niet werkt of niet overeenkomt met wat beschreven was? Vergeet dan niet om “la garantie légale de conformité” (de wettelijke conformiteitsgarantie) toe te passen om een terugbetaling te krijgen of om het niet-conforme of defecte product te vervangen! Hoe moet je dat doen?

Wat is la garantie légale de conformité?
La garantie légale de conformité is de garantie die een consument kan doen gelden tegen eventuele gebreken van een product. Zolang deze garantie loopt, wordt de verkoper verondersteld verantwoordelijk te zijn. Het is niet aan de consument om te bewijzen dat de verkoper verantwoordelijk is voor een mogelijk gebrek aan het goed. Vanaf 1 januari 2022 zal la garantie légale de conformité ook betrekking hebben op digitale producten (bij bijvoorbeeld de aankoop van een online videogame of het abonneren op een digitaal kanaal).

Niet-conform is bijvoorbeeld:

  • het product komt niet overeen met de beschrijving gegeven door de verkoper
  • het product vertoont niet de kwaliteiten die worden beschreven in een advertentie
  • de installatiehandleiding is onvolledig of onbegrijpelijk, en je hebt het apparaat dus verkeerd gemonteerd
  • het product vertoont een fabricagefout, een onvolkomenheid, een slechte montage

Welke oplossingen zijn er?
La garantie légale de conformité stelt u in staat om de verkoper te vragen de goederen te herstellen of te vervangen. Als reparatie en vervanging van het goed niet mogelijk is, kunt u het goed retourneren en de prijs aan u laten retourneren of het houden en een deel van de prijs terug krijgen.
De professionele verkoper is als enige verantwoordelijk voor de conformiteitsgarantie jegens zijn klant, dus zonder kosten voor de koper.
Hier kunt u meer informatie vinden!

Bron: Ministère de l’Economie des Finances et de la Relance

VEILIG ONLINE WINKELEN? HOE MOET IK DAT DOEN?
Nu veel mensen zoveel mogelijk thuis zijn en telewerken, worden er op zeer grote schaal online artikelen gekocht.
Bij een aankoop van kleding, een boek, schoenen of meubels in een webwinkel vermeld je veel persoonlijke informatie, zoals adresgegevens, e-mailadres, telefoonnummer, soms leeftijd en bank- en creditcardgegevens. Bij het afsluiten van verzekeringen moet je ook je burgerservicenummer (BSN) invullen en na het boeken van een vliegticket ook je paspoortnummer.
Veel persoonlijke informatie dus. Je wilt uiteraard niet dat iemand misbruik maakt van deze informatie. Bijvoorbeeld door identiteitsfraude te plegen of goederen en diensten op jouw naam te bestellen. Winkel daarom alleen online bij betrouwbare webwinkels die bij voorkeur ook een keurmerk hebben.

Maar, hoe weet je zeker dat je iets bestelt op een betrouwbare website?
Dat is lastig omdat sommige valse webwinkels exacte kopieën van bestaande webwinkels zijn. Het verschil is bijna niet te zien. Ook ontwerpen ze zelf websites met een betrouwbare en veilige uitstraling. Alles wordt gedaan om nietsvermoedende consumenten te verleiden een bestelling te plaatsen en ze op die manier geld afhandig te maken.

Het aantal valse webwinkels groeit onstuimig. Let er dus goed op dat je niet op de website van een valse webwinkel bent.
Kijk of het webadres begint met https in plaats van http (op de foto nummer 5). De letter ‘s’ staat voor ‘secure’ (dus “veilig”). Bij de meeste browsers zie je ook een hangslotje in de adresbalk of onderaan in het browserscherm (op de foto nr 6). Neem de tijd om de authenticiteit van de site te verifiëren (bijvoorbeeld inschrijving Kamer van Koophandel, btw-nummer) en pas dus op voor al te verleidelijke aanbiedingen voordat u verder gaat met de betaling (op de foto nummer 3).
Dit zijn tekenen dat je via een beveiligde internetverbinding betaalt. De website moet professioneel overkomen, misschien is er feedback over die site te vinden.
Via internet kun je uiteraard over de hele wereld winkelen, dus is het aantal Chinese webwinkels door de vaak goedkope prijzen flink gestegen. Helaas ook het aantal nepwebwinkels.
Dus vertrouw niet direct de erg aantrekkelijke prijzen. Meestal als de prijs te mooi is om waar te zijn, is dat ook vaak zo. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

MISLEIDING/OPLICHTING

Misleiding kan voelen als oplichting. Maar in de wet zijn dit verschillende situaties. Bij oplichting krijgt u vaak helemaal geen product of dienst. En de verkoper is er vandoor. Als u bent opgelicht is het erg lastig om uw geld of spullen terug te krijgen. Soms is er bij oplichting ook sprake van misleiding. Of andersom.

U kunt misleid worden door een verkoper, via een website of via reclame. Bij misleiding kloppen de beloftes van een bedrijf niet, of deze zijn erg onduidelijk. Of het bedrijf laat belangrijke informatie weg, of verbergt dit. Hierdoor koopt u iets dat u anders niet had gekocht. Op de website stond bijvoorbeeld dat u iets gratis kunt proberen. Maar nu blijkt u een abonnement te hebben. Of in de advertentie van een product staat een keurmerk. Maar dit product blijkt helemaal geen keurmerk te hebben. Kocht u door misleiding bijvoorbeeld iets bij een Nederlandse website dat u helemaal niet wilt hebben? Dan kunt u de koop ongedaan maken. Dit heet: de overeenkomst vernietigen. U draait de koop dan helemaal terug, alsof het nooit is gebeurd. U maakt de koop ongeldig. De verkoper moet u alles terugbetalen, ook de verzendkosten. Gebruik hiervoor eventueel een voorbeeldbrief op de site van ACM ConsuWijzer (het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) of klik hier.

Bedrijven bieden verschillende betaalmogelijkheden. Kent u het bedrijf niet goed? Betaal dan achteraf. Kunt u alleen vooruit betalen? Wees dan extra voorzichtig.
Check alle voorgaande punten goed om te bepalen of u dit bedrijf vertrouwt. Betaal bij voorkeur verzekerd. Dan kunt u uw geld terug krijgen als het bedrijf uw bestelling niet levert. Of als u iets anders ontvangt dan u besteld heeft.

Als u betaalt met paypal of bijvoorbeeld een creditcard uit Nederland, is dit verzekerd.
Kijk op de algemene voorwaarden van de bank van het land waar u verblijft. Dit kan afwijken.

CHECKLIST ACM CONSUWIJZER:

  • Wees kritisch
  • Check reviews
  • Check Kamer van Koophandel en politie
  • Check contactinformatie
  • Betaal achteraf of verzekerd

WHATSAPP
Sinds een aantal weken wordt een toename waargenomen van WhatsApp-fraude, ook bij overheidsorganisaties. Het overnemen van WhatsApp-
accounts kan gevolgen hebben voor informatiebeveiliging.

POSTE, COURRIER, TRANSPORTEUR
Is uw pakketje zoekgeraakt of te laat geleverd, of misschien nooit aangekomen?
U kunt problemen met de bezorging van een pakket of post online melden via le biais de l’Autorité de Régulation des Communications Électroniques, des Postes et de la distribution de la presse (Arcep) bij  “j`alerte.arcep.fr“.
U moet vervolgens een keuze maken uit een aantal mogelijkheden:

  • borg
  • planning
  • levering 
  • ontvangst 
  • transport 

L’Arcep is niet belast met het beslechten van individuele geschillen tussen gebruikers en exploitanten. Dit valt onder de bevoegdheid van “la Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes” (DGCCRF).
U Kunt het DGCCRF waarschuwen als u denkt dat u het slachtoffer bent van een inbreuk op de prijsreglementering, van een oneerlijke handelspraktijk of misleiding; of u gaat naar de burgerlijke rechtbanken als u geen minnelijke schikking heeft kunnen treffen of, als u denkt dat u het slachtoffer bent van een misdrijf (zoals fraude), kunt u naar de strafrechter door een klacht in te dienen.

Bron:
service-public.fr: klik hier of hier
www.veiliginternetten.nl of klik hier (een initiatief van Nationaal Cyber Security Centrum (Ministerie van Justitie en Veiligheid) en Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en ECP (Platform Informatie Samenleving)
Préfet de la Dordogne/Nationaal Cyber Security Centrum