veilig bestellen op internet

VEILIG ONLINE WINKELEN? HOE MOET IK DAT DOEN?
Nu veel mensen zoveel mogelijk thuis zijn en telewerken, worden er op zeer grote schaal online artikelen gekocht.
Bij een aankoop van kleding, een boek, schoenen of meubels in een webwinkel vermeld je veel persoonlijke informatie, zoals adresgegevens, e-mailadres, telefoonnummer, soms leeftijd en bank- en creditcardgegevens. Bij het afsluiten van verzekeringen moet je ook je burgerservicenummer (BSN) invullen en na het boeken van een vliegticket ook je paspoortnummer.
Veel persoonlijke informatie dus. Je wilt uiteraard niet dat iemand misbruik maakt van deze informatie. Bijvoorbeeld door identiteitsfraude te plegen of goederen en diensten op jouw naam te bestellen. Winkel daarom alleen online bij betrouwbare webwinkels die bij voorkeur ook een keurmerk hebben.

Maar, hoe weet je zeker dat je iets bestelt op een betrouwbare website?
Dat is lastig omdat sommige valse webwinkels exacte kopieën van bestaande webwinkels zijn. Het verschil is bijna niet te zien. Ook ontwerpen ze zelf websites met een betrouwbare en veilige uitstraling. Alles wordt gedaan om nietsvermoedende consumenten te verleiden een bestelling te plaatsen en ze op die manier geld afhandig te maken.

Het aantal valse webwinkels groeit onstuimig. Let er dus goed op dat je niet op de website van een valse webwinkel bent.
Kijk of het webadres begint met https in plaats van http (op de foto nummer 5). De letter ‘s’ staat voor ‘secure’ (dus “veilig”). Bij de meeste browsers zie je ook een hangslotje in de adresbalk of onderaan in het browserscherm (op de foto nr 6). Neem de tijd om de authenticiteit van de site te verifiëren (bijvoorbeeld inschrijving Kamer van Koophandel, btw-nummer) en pas dus op voor al te verleidelijke aanbiedingen voordat u verder gaat met de betaling (op de foto nummer 3).
Dit zijn tekenen dat je via een beveiligde internetverbinding betaalt. De website moet professioneel overkomen, misschien is er feedback over die site te vinden.
Via internet kun je uiteraard over de hele wereld winkelen, dus is het aantal Chinese webwinkels door de vaak goedkope prijzen flink gestegen. Helaas ook het aantal nepwebwinkels.
Dus vertrouw niet direct de erg aantrekkelijke prijzen. Meestal als de prijs te mooi is om waar te zijn, is dat ook vaak zo. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

MISLEIDING/OPLICHTING

Misleiding kan voelen als oplichting. Maar in de wet zijn dit verschillende situaties. Bij oplichting krijgt u vaak helemaal geen product of dienst. En de verkoper is er vandoor. Als u bent opgelicht is het erg lastig om uw geld of spullen terug te krijgen. Soms is er bij oplichting ook sprake van misleiding. Of andersom.

U kunt misleid worden door een verkoper, via een website of via reclame. Bij misleiding kloppen de beloftes van een bedrijf niet, of deze zijn erg onduidelijk. Of het bedrijf laat belangrijke informatie weg, of verbergt dit. Hierdoor koopt u iets dat u anders niet had gekocht. Op de website stond bijvoorbeeld dat u iets gratis kunt proberen. Maar nu blijkt u een abonnement te hebben. Of in de advertentie van een product staat een keurmerk. Maar dit product blijkt helemaal geen keurmerk te hebben. Kocht u door misleiding bijvoorbeeld iets bij een Nederlandse website dat u helemaal niet wilt hebben? Dan kunt u de koop ongedaan maken. Dit heet: de overeenkomst vernietigen. U draait de koop dan helemaal terug, alsof het nooit is gebeurd. U maakt de koop ongeldig. De verkoper moet u alles terugbetalen, ook de verzendkosten. Gebruik hiervoor eventueel een voorbeeldbrief op de site van ACM ConsuWijzer (het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) of klik hier.

Bedrijven bieden verschillende betaalmogelijkheden. Kent u het bedrijf niet goed? Betaal dan achteraf. Kunt u alleen vooruit betalen? Wees dan extra voorzichtig.
Check alle voorgaande punten goed om te bepalen of u dit bedrijf vertrouwt. Betaal bij voorkeur verzekerd. Dan kunt u uw geld terug krijgen als het bedrijf uw bestelling niet levert. Of als u iets anders ontvangt dan u besteld heeft.

Als u betaalt met paypal of bijvoorbeeld een creditcard uit Nederland, is dit verzekerd.
Kijk op de algemene voorwaarden van de bank van het land waar u verblijft. Dit kan afwijken.

CHECKLIST ACM CONSUWIJZER:

  • Wees kritisch
  • Check reviews
  • Check Kamer van Koophandel en politie
  • Check contactinformatie
  • Betaal achteraf of verzekerd

WHATSAPP
Sinds een aantal weken wordt een toename waargenomen van WhatsApp-fraude, ook bij overheidsorganisaties. Het overnemen van WhatsApp-
accounts kan gevolgen hebben voor informatiebeveiliging.

POSTE, COURRIER, TRANSPORTEUR
Is uw pakketje zoekgeraakt of te laat geleverd, of misschien nooit aangekomen?
U kunt problemen met de bezorging van een pakket of post online melden via le biais de l’Autorité de Régulation des Communications Électroniques, des Postes et de la distribution de la presse (Arcep) bij “jalerte.arcep.fr” .
U moet vervolgens een keuze maken uit een aantal mogelijkheden:

  • borg
  • planning
  • levering (klik hier voor meer informatie)
  • ontvangst (klik hier voor meer informatie)
  • transport (klik hier voor meer informatie)

L’Arcep is niet belast met het beslechten van individuele geschillen tussen gebruikers en exploitanten. Dit valt onder de bevoegdheid van “la Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes” (DGCCRF).
U Kunt het DGCCRF waarschuwen als u denkt dat u het slachtoffer bent van een inbreuk op de prijsreglementering, van een oneerlijke handelspraktijk of misleiding; of u gaat naar de burgerlijke rechtbanken als u geen minnelijke schikking heeft kunnen treffen of, als u denkt dat u het slachtoffer bent van een misdrijf (zoals fraude), kunt u naar de strafrechter door een klacht in te dienen.

Bron:
service-public.fr: klik hier of hier
www.veiliginternetten.nl of klik hier (een initiatief van Nationaal Cyber Security Centrum (Ministerie van Justitie en Veiligheid) en Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en ECP (Platform Informatie Samenleving)
Préfet de la Dordogne/Nationaal Cyber Security Centrum

 
 
Print Friendly, PDF & Email