Nederlanders in het buitenland hebben tijdens Nederlandse verkiezingen het recht om te stemmen. Op 17 maart 2021 kunt u als kiezer buiten Nederland weer stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. U stemt met een briefstembewijs of een kiezerspas. U kunt ook iemand machtigen om voor u te stemmen. Ben je minimaal 18 jaar op de dag van de verkiezing en ben je als Nederlander in het buitenland terwijl er verkiezingen zijn? Dan mag je jouw stem uitbrengen.
Woont u in het buitenland? En wilt u stemmen? Dan moet u zijn geregistreerd als kiezer buiten Nederland. U kunt zich tot en met 3 februari 2021 registreren als kiezer buiten Nederland. Als u bent geregistreerd als kiezer, ontvangt u voor iedere verkiezing automatisch alle informatie en documenten die u nodig heeft om te kunnen stemmen. Let op: dit moet uiterlijk 3 februari zijn geregeld!

Het stemmen per brief gebeurt standaard per post. In sommige landen wordt de post minder snel bezorgd. Of de bezorging is onzeker, bijvoorbeeld door corona.
Stemt u liever niet per brief? Dan kunt u ervoor kiezen om te stemmen via een volmacht of met een kiezerspas.

U kunt dus op 3 manieren stemmen:

  • stemmen per brief (standaard)
  • stemmen via een volmacht
  • stemmen met een kiezerspas

Verhuist u naar een ander adres in het buitenland?
Geef dit dan door aan de gemeente via de pagina “Gegevens wijzigen als kiezer buiten Nederland“.

Tijdelijk in het buitenland
Bent u op 17 maart 2021 tijdens de verkiezing van de Tweede Kamer tijdelijk in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente, of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Stem dan via een volmacht of per brief. Kijk voor meer informatie op de pagina Tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezing Tweede Kamer.

Bron: Stichting Nederlanders Buiten Nederland

Print Friendly, PDF & Email