Verpakking in plastic van groenten en fruit

Vanaf 1 januari 2022 is het plastic verpakken van bepaalde groenten en fruit voorbij! Dit gebeurt in het kader van “La Loi Anti-gaspillage” uit 2020. Vanaf 1 januari 2022 worden groenten en fruit tot 1,5 kg verkocht zonder plastic verpakkingen.
Fruit: appels, peren, bananen, sinaasappels, clementines, kiwi’s, mandarijnen, citroenen, grapefruits, pruimen, meloenen, ananassen, mango’s, passievruchten, dadelpruimen
Groenten: courgette, prei, paprika, aubergine, komkommer, aardappelen, worteltjes, ronde tomaten, uien, rapen, kool, bloemkool, pompoen, pastinaak, radijs en aardperen

Voor geribbelde en langwerpige tomaten, nieuwe/vroege uien en rapen, kleine ronde vruchten (tomaat, druif), spruitjes, sperziebonen, perziken, nectarines, abrikozen wordt een uitzondering gemaakt tot 30 juni 2023.
Uitzondering tot 31 december 2024 voor kersen, veenbessen, physalis, sla, veldsla, jonge scheuten, aromatische kruiden, spinazie, zuring, eetbare bloemen, mungboon (soja), andijvie, asperges, broccoli, champignon, appels van gemalen en vroege wortelen.
Tot slot, voor frambozen, aardbeien, bosbessen, bramen, aalbessen, kiwi, zwarte bes, zuurbes, zuur, landbes, spruitjes, rijp fruit, is de deadline 30 juni 2026.
Verwerkte groenten en fruit vallen niet onder het verbod, met uitzondering van de groenten die alleen zijn gewassen of waarvan de bovenkant is verwijderd.

Dit verbod geldt ook voor biologische producten. Het niet naleven van de maatregel kan resulteren in een boete van maximaal 15.000 euro.

De wet Loi Anti-gaspillage” voorziet in het einde van het op de markt brengen van kunststofverpakkingen voor eenmalig gebruik in 2040. Om dit te bereiken worden bij besluit doelstellingen voor reductie, hergebruik en recycling vastgesteld. Deze doelstellingen zijn gespreid over vier periodes, te weten: 2021-2025; 2025-2030; 2030-2035; 2035-2040.
2021-2025: de doelstelling is 20% reductie van plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik eind 2025, waarvan minimaal de helft door hergebruik. Streven naar een 100% reductie van “onnodige” plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik, zoals plastic blisters rond batterijen en gloeilampen, tegen eind 2025. Per 1 januari 2025 naar 100% recycling van plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik en om dit doel te bereiken dat plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik die op de markt worden gebracht recyclebaar zijn.

Andere wijzigingen per 1 januari 2022 zijn:

  • Inrichtingen die voor het publiek toegankelijk zijn, moeten zijn uitgerust met ten minste één voor het publiek toegankelijke drinkwaterfontein
  • Perspublicaties en advertenties worden zonder plastic verpakking verzonden
  • Verkoop van niet-biologisch afbreekbare plastic theezakjes is verboden
  • Plastic speelgoed, dat gratis aan kinderen wordt aangeboden als onderdeel van de menu’s, wordt verboden
  • Het is verboden een label rechtstreeks op groenten of fruit te plakken, behalve als deze labels composteerbaar zijn en geheel of gedeeltelijk gemaakt zijn van op bio gebaseerde materialen
  • De staat zal geen plastic voor eenmalig gebruik meer kopen voor gebruik op zijn werkplekken of voor evenementen die hij organiseert

Fastfoodrestaurants moeten vanaf 1 januari 2023 herbruikbare schalen gebruiken voor maaltijden en dranken die ter plaatse worden geserveerd (kopjes, deksels, borden, bakjes, bestek).

Print Friendly, PDF & Email