Einde van verwarmde of geklimatiseerde terrassen vanaf 31 maart 2022

Einde van verwarmde of geklimatiseerde terrassen vanaf 31 maart 2022

Het is vanaf 31 maart 2022 verboden om de terrassen van cafés, bars en restaurants of enige andere openbare buitenruimte te verwarmen of te koelen. Een decreet implementeert deze bepaling van de wet inzake de bestrijding van klimaatverandering, die voortvloeit uit een voorstel van het Klimaatverdrag gericht op het terugdringen van het energieverbruik.

Een kopje koffie nippend onder een kachel op een terras midden in de winter, het is helaas voorbij. Het verminderen van het energieverbruik van openbare ruimtes was een van de voorstellen van “la Convention citoyenne pour le climat”, omgezet in artikel 181 van de wet van 22 augustus 2021 betreffende de strijd tegen de klimaatverandering en de versterking van de weerbaarheid tegen de gevolgen ervan. Dit artikel bepaalt dat “het gebruiken van verwarmings- of airconditioningsystemen die energie verbruiken en buitenshuis werken in openbare ruimtes, verboden zijn”. Terrassen van restaurants zijn de belangrijkste plaatsen waarop deze bepaling betrekking heeft. Sommige gemeenten hadden al besluiten in die richting genomen.

Het decreet van 31 maart 2022 specificeert de toepassingsvoorwaarden van dit reglement en voorziet in vier uitzonderingen met betrekking tot uitrustingen of activiteiten die niet onder dit verbod vallen:

  1. de gesloten tenten van circussen en kermisactiviteiten;
  2. overdekte en gesloten mobiele installaties voor tijdelijke culturele, sportieve of feestelijke evenementen;
  3. wachtruimtes in stations, havens en luchthavens;
  4. bars, cafés, restaurants waarvan de terrassen volledig “overdekt en aan hun zijvlakken zijn afgesloten door massieve muren die door een luchtdichte verbinding met de bovenmuur zijn verbonden”, op voorwaarde dat de bevoegde lokale overheid geen bezwaar heeft tegen deze uitzondering.

Het verbod zal naar verwachting 500.000 ton CO2 per jaar besparen.

Overtreding van deze bepaling wordt bestraft met een boete tot € 1.500

MAAR: Op een privédomein (binnenplaats) kunnen restaurants altijd de heaters gebruiken die ze willen.