Wilde zwijnen

Op enkele plaatsen in de Dordogne, bijvoorbeeld in de omgeving van Périgueux, Trélissac en Marsac-sur-l’Isle, heeft men eind januari geprobeerd wilde zwijnen te verjagen door jagers met honden. Dit hebben ze gedaan om te proberen de populatie van dieren te reguleren. De zwijnen hadden zich verplaatst naar  de rots van Arsault en hadden daar schade veroorzaakt aan het stadscentrum. Deze “jacht” is een ietwat ongewone operatie, want er zijn er maar een of twee per jaar. Hetzelfde is ook geprobeerd in de buitenwijk van Prigonrieux in Bergeracois.

Ongeveer 25 jagers en verscheidene honden werden ‘s morgens vroeg gemobiliseerd om te trachten de everzwijnen te verjagen en terug te brengen in de richting van de Jarthe-sector, zonder de dieren dood te maken en zonder te schieten in de dichtstbevolkte gebieden. Men wilde niet riskeren het ziekenhuis te raken.
De jagers werden dus zonder geweer geposteerd bij een particulier bij wie de tuin reeds door everzwijnen was omgeploegd. Een paar herten kwamen snel uit het bos, opgejaagd door de honden. Maar de beren (volwassen mannetjesvarken die 80 tot 100 kilo kunnen wegen) hadden zich verstopt en de dieren wisten te ontsnappen. In de buurt zijn veel grote stukken land die niet door de eigenaren onderhouden worden. De vegetatie neemt het over. Deze wilde zwijnen vestigen zich daar waar bijna niemand op ze kan komen jagen. De dieren gaan ‘s nachts naar buiten, richten schade aan en ‘s morgens gaan ze terug. De dieren vernielen veel. En ze vermenigvuldigen zich natuurlijk, de vrouwtjes krijgen hun jongen, en niemand komt ze storen.

Op zaterdag 6 februari 20.00 uur tot zondag 3.00 uur werd er een nieuwe poging ondernomen in Sanilhac en Coulounieix-Chamiers naar aanleiding van door wilde zwijnen aangerichte schade. Eerst in de omgeving van Sanilhac en vervolgens in de omgeving van Coulounieix-Chamiers. Gezien de gezondheidscontext en de problemen is het verkieslijk ‘s nachts te werken om efficiënter en reactiever te zijn.

Twee met lichtbronnen uitgeruste voertuigen hebben dus in de betrokken sectoren rondgereden. Slechts één schutter per voertuig was uitgerust met een vuurwapen. Alle maatregelen werden genomen om de veiligheid van de omwonenden te garanderen en de mogelijke overlast in verband met de operatie, met name het lawaai als gevolg van eventuele schietpartijen, zoveel mogelijk te beperken.
De zwijnenpopulatie is de afgelopen jaren heel erg gegroeid. Je vindt ze niet alleen meer in de bossen, maar de bewoners in de buitenwijken van sommige steden kijken ook niet vreemd meer op als ze wilde zwijnen zien die hun  moestuintjes kaal vreten. Dat komt omdat wij op veel plaatsen maïs planten en daar zijn de wilde zwijnen nu eenmaal gek op. Ze kunnen ongestoord hun gang gaan in de maïsvelden. Niet alleen is de schade die ze veroorzaken een groot probleem, maar het allergrootste probleem is de verkeersveiligheid.

Bron: France Bleu en Sud Ouest