Eieren

Meer dan 500.000 eieren die in een aantal Franse supermarktketens verkocht zijn, zijn teruggeroepen vanwege de angst voor salmonella. Iedereen die onlangs middelgrote eieren heeft gekocht bij Atac, Auchan, Carrefour, Système U, Intermarché of E Leclerc werd verzocht het partijnummer te controleren. De getroffen eieren zijn gemarkeerd met de identificatiecode 3FRMDB08, en ze hebben een aanbevolen houdbaarheidsdatum tussen 26 april en 14 mei 2020.

Volgens het Voedingscentrum in Nederland staan eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Eieren bevatten vooral eiwit en vet, en een kleine hoeveelheid koolhydraten. De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten. Er zit vooral onverzadigd vet in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink. Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B2, B12 zijn eieren een goede vegetarische keuze.
Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Van een besmetting kan je flinke maag-darmklachten krijgen. Verhitting van het ei maakt salmonella onschadelijk. Salmonellabesmetting is te voorkomen door geen rauwe eieren in gerechten te verwerken die niet meer worden verhit. Denk daarbij aan bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise.

Maar wat is de betekenis van de code die op de eieren te vinden zijn? Sinds 2002 staat (conform Europese regels) verplicht een code op ieder ei in de Franse winkel gestempeld. Deze code geeft informatie over de herkomst.

Het eerste cijfer van de code geeft aan in welke omstandigheden de kip het ei legde:

0: de bio-kip leeft in de open lucht, heeft daar voldoende ruimte en krijgt minimaal 90% biologisch voedsel;
1: de kip leeft in een ren met toegang tot de open lucht;
2: deze kip zit niet in een legbatterij, maar kan niet naar buiten;
3: deze kip zit in een legbatterij.

De twee letters geven de ISO-code van het land aan waar de kip het ei legde.
De daarop volgende cijfers/letters zijn de code van de producent. Je kunt achter de code van de producent soms een extra merkcode aantreffen, zoals NBC voor de organisatie Notre Basse-Coeur. Daarnaast kun je nog extra coderingen op het ei aantreffen, zoals:

  • het woordje “ponte” of “pondu le” gevolgd door de legdatum;
  • de aanduiding DCR (Date de Consommation Recommendée) met de aanbevolen uiterste consumptiedatum. Dit is doorgaans 28 dagen na de legdatum.

Tijdens de confinement in Frankrijk is de verkoop van eieren sterk gestegen. Het Comité National Pour La Promotion de L’œuf (CNPO) heeft onlangs in april een piek in de verkoop aangekondigd van 44% – of 185 miljoen extra eieren – in vergelijking met dezelfde maand in 2019.
Het CNPO zei dat – naast de toegenomen vraag – vervoerskwesties, personeelsinkrimpingen in pakstations en problemen met de toeleveringsketen verantwoordelijk waren voor incidentele tekorten in de supermarkten.

De Fransman houdt wel van een eitje. Gemiddeld verbruikt hij er 250 per jaar, waarvan er 80 in andere producten zijn verwerkt. Dat zijn bij elkaar meer dan 14 miljard eieren.
Voor eieren gelden in Frankrijk specifieke voorschriften om de traceerbaarheid van het product te garanderen en om voorschriften voor het in de handel brengen vast te stellen. Als zodanig moeten eieren worden geëtiketteerd.
Een vermelding “extra” of “extra frais” mag worden aangegeven op eieren die minder dan 9 dagen na het leggen worden aangeboden.