Teek: de ziekte van lyme

Waarschuwing: let op teken!

De teek Ixodes Ricinus (Schapenteek) komt in het grootste deel van Frankrijk voor. Het is de belangrijkste drager van ziekten zoals de ziekte van Lyme.
De activiteit en levenscyclus van teken zijn afhankelijk van vele factoren, waaronder klimaat, hoogte, landgebruik en de aanwezigheid van mensen.

Als onderdeel van het nationale plan ter bestrijding van de ziekte van Lyme en ziekten die door teken worden overgedragen, hebben de wetenschappers van INRAE en VetAgro Sup, evenals l’Anses, l’entreprise Boehringer Ingelheim en le Cirad, het risico geanalyseerd dat is verbonden aan de Ixodes Ricinus-teek, de belangrijkste vector van ziekteverwekkers in Frankrijk (en Europa). Het onderzoeksteam baseerde zich op gegevens verzameld van 7 observatoria die worden gekenmerkt door verschillende klimaten op het vasteland van Frankrijk, evenals meteorologische gegevens en milieugegevens (vegetatie, bodem, enz.). Er werden ook aanvullende veldwaarnemingscampagnes uitgevoerd. Hun resultaten, gepubliceerd in Geospatial Health en Scientific Reports, maakten het mogelijk om zowel een kaart te ontwikkelen die de gebieden aangeeft die het gunstigst zijn voor de aanwezigheid en activiteit van Ixodes Ricinus-teken, als een model om de risicotijden te voorspellen, afhankelijk van de seizoenen en het weer op het vasteland. Deze eerste kaart maakt het mogelijk om het risico van menselijke blootstelling aan tekenbeten beter in te schatten en zo preventiecampagnes beter toe te spitsen. Vervolgens is het doel om de kaart en het model te combineren om weerkaarten te maken om het risico van tekenbeten beter te voorspellen.
Naar schatting 15% van de teken in Frankrijk is drager van de ziekte van Lyme; met de meeste gevallen geregistreerd in Grand Est, Bourgogne-Franche-Comté, Auvergne- Rhône-Alpes en Nouvelle-Aquitaine.

                                                                                                                                                     Inrae.fr

Na de warme dagen eerder in het seizoen zijn de teken eerder dan normaal uit hun winterslaap. Mensen worden gewaarschuwd om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om een tekenbeet te voorkomen. Het is raadzaam om als je een boswandeling bijvoorbeeld gaat maken om kleding te dragen die zoveel mogelijk huid bedekt. En daarna na thuiskomst huid, haar en kleding te controleren op teken. Als je een teek op je huid ziet, haal hem direct weg met een speciaal tekenhaakje of desnoods pincet (let op: met een draaiende beweging, dus niet trekken!). Als je gebeten bent, controleer dit gebied gedurende 1 tot drie maanden. Als er op de plaats van de beet een cirkel zo groot als op de foto hierboven verschijnt, of als je ziekteverschijnselen krijgt zoals verhoging, vermoeidheid, gewrichtspijn, ga dan direct naar de huisarts voor een behandeling met antibiotica.