Château les Merles en Château de Monbazillac

Begin september zijn we met vrienden een dagje op stap geweest.
Wij wonen al jarenlang in de Dordogne en hebben al heel wat van de streek gezien maar nog nooit Château de Monbazillac bezocht. En dat terwijl er uit die streek van die heerlijke zoete wijn komt! Tijd dus om dit kasteel eens te gaan bezoeken. Eerst wilden wij met elkaar lunchen in de buurt van Château de Monbazillac. We hebben dit gedaan bij golfhotel Château Les Merles dat op zo’n afstand van 25 minuten rijden ligt.

De oprijlaan naar dit Château bestond uit een lange zandweg vol kuilen en diepe geulen, uitgeslepen door regenwater. Het was slalom rijden en wij vonden dit niet zo passen bij dit 4 sterrenhotel met gastronomisch restaurant. Eenmaal aangekomen de auto geparkeerd en gelopen naar het mooi gelegen, zeer ruime terras tussen het kasteel en de oude stallen waarin zich nu het restaurant bevindt. We werden allervriendelijkst onthaald en mochten zelf een tafel uitzoeken. Onze hond kreeg meteen een bak water wat erg attent was.

We kozen voor een 3 gangen dagmenu. Vooraf namen we gezellig een aperitief. Dit werd geserveerd met toast en tapenade. Terwijl wij net onze eerste slok namen werd het voorgerecht al op tafel gezet. Dit ging wel heel erg snel. Tussen de volgende gerechten zat gelukkig voldoende tijd.
Het voorgerecht was canard sichuan. Een laagje spaghetti met daarover een salade waarop weer heerlijk gekruide stukjes eend lagen. Een heel smakelijk gerecht met een oosterse bite.
Het hoofdgerecht bestond uit bavette, salade en huisgemaakte frietjes. De bavette was helaas bij ons allen nogal aan de taaie kant, de rest was wel oké.
Het dessert was Fondant au chocolat en smaakte heerlijk. Bij de maaltijd hadden we nog een fles rode (€ 25,-) en witte wijn (€ 22,50) besteld.
Als afsluiting namen we nog een kopje koffie.

www.lesmerles.com
Château les Merles
Tuilières
24520 Mouleydier, Dordogne, France
T +33 553 63 13 42

 

Château les Merles en Château de Monbazillac

Na de lunch vertrokken we naar het Château de Monbazillac.
We konden de auto parkeren aan de rand van een groot park dat voor het kasteel ligt. Om bij de ingang van het kasteel te komen moest je tussen de wijngaarden doorlopen. Bij het entreekaartje kreeg je ook nog een bonnetje voor een gratis wijnproeverijtje bij de uitgang.

Het goed onderhouden kasteel is gebouwd tussen 1550 en 1582. Vanaf de terrassen rond het kasteel heb je een fenomenaal uitzicht op Bergerac en de wijnvelden van o.a. Monbazillac, Pécharmant en Montravel. Château de Monbazillac is niet zo groot en nogal sober van inrichting. Je kunt de kelders bezoeken, waar 7000 flessen Monbazillac wijn liggen, een aantal kamers met als thema uiteraard: “Wijn maken”, een slaapkamer en de grote salon.

Er hangen in diverse kamers een behoorlijk aantal originele tekeningen van de bekende cartoonist uit Périgueux Georges Goursat, ook wel bekend als Sem (1863-1943). Hij heeft o.a. de menukaarten van het bekende Parijse restaurant Maxim’s versierd. Als je deze afbeeldingen ziet herken je ze meteen.
Alle ruimtes zijn eenvoudig ingericht zonder pracht en praal maar wel leuk om een keer gezien te hebben.

Aan het eind van de rondleiding verlaat je het terrein via een schuur waar je een lijst krijgt met wijnen waarvan je er twee mag proeven. Uiteraard was het mogelijk om hier de wijnen ook te kopen, per fles of per doos. Het gegraveerde glas van Château de Monbazillac waaruit je gedronken had, mocht je als aandenken meenemen.

Al met al hebben we een leuke middag gehad en als je in de buurt van Bergerac bent is een bezoekje aan dit kasteel zeker de moeite waard.

www.chateau-monbazillac.com
24240 Monbazillac
0553636500

André en Eric