Aardbeien

April/mei: hét aardbeienseizoen. Een seizoensfruit boordevol vitamines!

In Frankrijk werd in 2019 60.310 ton geplukt.
Van de beroemde Gariguette tot de Charlotte: er zijn meer dan 600 soorten aardbeien. Het piekoogstseizoen is voornamelijk tussen april en juni, maar sommige opkomende variëteiten zijn te vinden tot het begin van de herfst. De belangrijkste producerende regio’s zijn Nouvelle-Aquitaine en Auvergne-Rhône-Alpes.
De aardbei, meegebracht uit Chili in de 18e eeuw, is min of meer zoet of pittig, vermiljoenrood of steenrood. Dit seizoensproduct “dat lekker ruikt” volgens de Latijnse etymologie is de favoriete vrucht van de Fransen. Aardbeien hebben ook veel voedingsvoordelen, zoals antioxidanten en vitamine C, die nodig zijn voor een goede gezondheid. Drie voorbeelden van heerlijke aardbeien:

De Charlotte is een aardbei met een zeer mooie, halfronde vrucht met een bloedrode kleur en sterk glanzend. Het is de favoriete aardbei van kinderen. Ze draagt vruchten tot aan de eerste nachtvorsten. Het aroma is uitzonderlijk sterk met een zoete bosaardbeismaak. De vrucht heeft een goede textuur en hardheid en ruikt heerlijk.

Deze aardbei bloeit de hele zomer en draagt vruchten tot de eerste nachtvorsten. Cirafine heeft een sterk aroma van bosaardbeien en zeer zoete smaak. Cirafine is ook gemakkelijk te telen.

Dit is een vroeg aardbeienras. Verfijnd en smakelijk, smeltend en sappig, zoet en pittig. De Gariguette kan al vanaf half mei deze vruchten dragen. De vruchten zijn vrij klein en langwerpig, zijn zoet en hebben een uitstekende smaak en aroma.