bière de la bastide

Eind juni, de dag dat de zomer begon, maar dat zou je niet zeggen met al de enorme regenbuien die dag, zijn wij (André en Eric) met Yvonne en Gerard naar Monpazier gereden. Daar zou een Engelse bierbrouwerij geopend zijn waar je verschillende soorten bier kon proeven. Ook was het mogelijk om daar Fish and Chips te eten maar dat moest je van te voren reserveren. Dat laatste hebben we dus niet gedaan.

De auto netjes geparkeerd op de officiële parkeerplaats voor alle toeristen die Monpazier bezoeken en we zagen de bordjes al staan met “brewery” (naast de glasblazer) . Dat kon niet missen. Nog geen 100 meter lopen, de hoek om en daar zagen we voor een oude bedrijfshal een rij tafeltjes en stoeltjes uitnodigend staan, vrolijk opgefleurd met bloeiende plantjes. Als het weer iets vriendelijker was geweest waren we daar zeker gaan zitten maar die dag besloten we toch maar een tafeltje binnen te zoeken. Bij binnenkomst zagen we meteen twee grote en één wat kleiner houten vat waar bier in werd gebrouwen. De vrouw achter de bar vertelde ons dat er op dat moment in één van de grote vaten juist gebrouwen werd. En dat kon je ruiken. De geur van hop, beslist niet onaangenaam, vulde de gehele hal. We kozen één van de tafeltjes die binnen stonden en bestelden een “proeverijtje van bier”. We kregen een lange plank waarop zes glaasjes bier stonden en een papier met de beschrijving van elke biersoort. De glaasjes waren gerangschikt van licht (een blond bier) naar zwaar (een bijna zwart, stout bier). Ook kon je een kaas- of charcuterieplank bestellen of een mix van beiden. Wij kozen voor het laatste. Zowel de verschillende biertjes als de hapjes op de plank smaakten prima. Wij waren trouwens niet de enigen. Het was er gezellig druk met vooral Engelse bezoekers.

De bedrijfshal zelf hadden de eigenaren uitbundig gedecoreerd met o.a. geweien, een enorme hertenkop, oude geëmailleerde reclameborden en meer van dat soort spul. Erg vriendelijke mensen achter de bar die een aantal keren naar ons tafeltje kwamen om te vragen of alles naar wens was. En dat was het zeker. Aan het eind van de proeverij mocht je aangeven welk biertje je het lekkerste vond en daar kreeg je nog een halve pint van.

Al met al een aanrader om eens een keer te doen met vrienden of familie als je Monpazier bezoekt.
Enig minpuntje vonden we dat we geen rondleiding kregen. Maar eerlijk gezegd hebben we hier ook niet om gevraagd. Naast een “proeverij” kunt u ook gewoon een biertje gaan drinken en eventueel op bepaalde dagen genieten van live muziek of Fish & Chips of Sushi. Zie hiervoor de data op de site, aangegeven onder “evenementen”. Er is ook nog een winkeltje waar je de verschillende biertjes kunt kopen.

Voor de proeverij hebben we €12 per persoon betaald en voor de kaas- en charcuterieplank (voldoende voor vier personen) ook €12. De proeverij is drie keer per dag, om 11.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur, op dinsdag t/m vrijdag.
Meer informatie is te vinden op de site www.bierebastide.com of klik hier.

Bière de la Bastide
14 Rue St André
24540 Monpazier
0553277249 of        
0687197193

                                                                                   Ingezonden door André en Eric, waarvoor onze hartelijke dank!