BROOD

Voor de Fransen is goed brood belangrijk. Brood bestaat al heel lang. Frans brood is er in veel variaties. Sommige Fransen gebruiken het oude brood de dag erna en soppen dat bij het ontbijt weg in een grote bol koffie, de kinderen nemen in plaats daarvan een kop chocolademelk.

Brood is brood zul je zeggen, maar er zijn verschillen. Een baguette is niet zomaar een stokbrood, maar heeft een bepaalde lengte, dikte en gewicht. Een doorsnee brood heeft eenzelfde samen-stelling: een kilo tarwemeel (farine de blé), 600g water, 20g zout en 20g gist (levure). Het verschil van de namen zit ‘m voornamelijk in het gewicht, de lengte, dikte en vorm.
Een Pain weegt 400g, een Baguette 200/250g, de Bâtard 250 g maar is korter en een Ficelle 100/120 gr.

Naast het dagelijkse brood zijn er vele varianten met verschillende ingrediënten en toevoegingen. De broodvariaties worden meestal met de hand gevormd en kunnen afwijkende gewichten hebben en worden daarom in de winkel gewogen.

Pain de Campagne (boerenbrood) en Pain Rustique zijn soms wat meer gerezen en gekneed, maar kunnen ook andere ingrediënten bevatten als roggemeel en volkorenmeel. Deze broden hebben nog het meest de smaak van het stokbrood van vroeger.
Pain de Seigle bevat doorgaans 2/3 roggemeel (seigle) en 1/3 tarwemeel (blé).
Pain Complet is gebaseerd op volkorenmeel en is rijk aan vitamine B, minerale zouten en vezels (5x meer dan gewoon).
Pain de Mie is verrijkt met suiker, vet en melkpoeder.
Pain au Levain (zuurdesembrood) heeft een meer of minder zure smaak, afhankelijk van het gebruikte zuurdesem.
Pain Brioché bevat eieren en suiker.
Pain Viennois is bereid met melk en suiker.
Pain Fantasie is een algemene benaming voor brood met extra’s zoals rozijnen, walnoten, hazelnoten, abrikozen, vijgen en noem maar op. Deze broden krijgen dan de toevoeging van het extra ingrediënt mee zoals Pain aux Noix of Pain de Figue.

Al met al genoeg om uit te kiezen en van te genieten. O ja, dan zouden we nog bijna de overheerlijke croissants en pain au chocola of chocolatines vergeten.