chèvre Crottin de Chavignol

Deze geitenkaas met de naam Crottin (betekent keutel) is een bijzonder kaasje uit Chavignol, een leuk stadje in de Cher.
Gaat u dit stadje bezoeken, dan komt u tot de ontdekking dat elk restaurant dit kaasje op verschillende manieren serveert.

De wrongel laat men uitlekken voordat hij in de vorm wordt gebracht. Daarna rijpt hij in de koele kelders en wordt gezouten en gedroogd. De verschillende rijpingsperiodes zorgen voor een totale diversiteit in smaak. Van vers tot droog, soms wel 3 maanden. Op de markt komt u ze tegen terwijl ze soms zwaar beschimmeld zijn.
Als u droge chèvre lekker vindt, koop ze dan en schil ze als een aardappel. U zult verrast zijn over de prachtige droge smaak.

Crottin heeft enorm veel gebruiksmogelijkheden: heerlijk op een kaasplateau, maar ook in plakjes gesneden op een stokbroodje en even laten smelten in de oven met of zonder honing.

De schrijver van dit stukje kent zelfs iemand die er geitenkaas kroketten met amandelen van maakt. Erg lekker!!
Een lekkere wijn hierbij is natuurlijk een mooie droge witte wijn zoals een Sancerre. Liever rood, neem dan een fruitige wijn of in de zomer een lekkere rosé.

Koos, Maître de Fromage Confrerie de Saint Uguzon