Een helderblauwe hemel, de zonnestralen strelen ons gezicht. Dé ideale dag om een bezoekje te brengen aan de familiale geitenboerderij ‘La Chèvrerie de Montauban’ te Carves. Klik hier voor de website.
Kleinschaligheid, directe verkoop, zonder tussenschakel, met respect voor de dieren, authenticiteit. Het bestaat hier nog in la Douce France.
We worden vriendelijk onthaald door de zoon van Martine. Zij en haar man startten in 1973 met de geitenboerderij.
De famillie kiest bewust voor een kleine kudde geiten, een 60-tal, van het Alpine ras. De oudere geiten, die geen melk meer geven, worden, in plaats van naar de slachtbank gebracht, tot op het einde op de boerderij verwend.
Voormiddags dartelen ze lustig rond in de ruime stallen. In de namiddag mogen ze grazen op het domein van 25 ha.
Ze worden gevoederd met haver, gerst, veldboon, hooi en rupsklaver, die ze zelf zaaien en oogsten op hun ruime domein.
We gaan de stallen in. De geitjes zien er gelukkig uit. We worden besnuffeld, hier en daar probeert er eentje een stukje van je vest of handtas op te peuzelen.
Omwille van hygiënische redenen mogen we de ruimte niet binnen waar de geitenkaas gemaakt wordt. Daarom worden we uitgenodigd in de gezellige eetkamer van de boerderij.
De tijd is er zowaar blijven stil staan. We bekijken er een filmpje over het productieproces van de geitenkaas.
Het lijkt vrij simpel. Je neemt geitenmelk, voegt er stremsel aan toe en giet het brouwsel in ronde vormpjes met gaatjes in de bodem (calibrage). 24 uur later is je verse geitenkaas (frais) klaar. Ze wordt aan één kant gezouten.
Naast de de fromage frais, heb je de demi-sec en de sec, die langer rijpen.
Het grote voordeel van geitenkaas is dat er niets van verloren gaat. Is de frais niet verkocht, dan kan hij gerijpt worden tot een demi-sec of sec. Nog een voordeel is dat geitenmelk gemakkelijker verteert dan koemelk, aangezien de vetmoleculen kleiner zijn.
Je kan de geitenkaas op de boerderij zelf gaan halen (liefst ‘s avonds) of op de wekelijkse markt in o.a. Belvès. Naast geitenkaas wordt er ook confiture op basis van geitenmelk verkocht, des tommes (een kaas van geitenmelk, maar gecompresseerd en die 6 weken rijpt) en sinds kort de yoghurt op basis van geitenkaas.
Een bezoekje aan deze boerderij is zeer de moeite waard!
Zie je een groepsbezoekje aan de geitenboerderij wel zitten? Elk bezoek gaat gepaard met een proeverij van de verschillende geitenkazen en een glas wijn. Laat gerust iets aan ons weten. Wij kunnen eventueel een bezoekje aan de boerderij met een aantal mensen organiseren.
Griet, Bob, Gerard en Yvonne
Het e-mailadres is: fromagesbortolin@orange.fr
Voor een bezoekje aan de website klik hier of mail naar redactie.eaudevie@gmail.com
Telefoon: 06.08.36.14.53
Het adres is: Fromages BORTOLIN
«Chèvrerie de Montauban»
24 170 CARVES