MORBIER

Morbier is afkomstig uit het dorp met dezelfde naam in de Jura. Heeft een diameter van plusminus 30-40 cm en is gemaakt van koemelk. Dwars door de zuivel loopt een zwarte (as) streep waarover 2 verschillende verhalen de ronde doen waarvan de eerste het waarschijnlijkst is.

De kaas wordt gemaakt van ochtend- en avondmelk. Na de ochtend werd er op het eerste gedeelte een laagje as gestrooid ter bescherming van de zuivel tegen vliegen.
De tweede mogelijkheid voor het zwarte streepje is dat er op de markt kazen werden verkocht onder de naam Morbier die niet uit hetzelfde dorp kwamen maar wel dezelfde naam droegen.
Oneigenlijke concurrentie dus!

Ter controle brachten de kaasmakers het zwarte streepje as aan om te controleren of de kazen daadwerkelijk uit Morbier kwamen.  De kazen zonder zwarte streep werden van de markt verwijderd. Dat ter bescherming van hun producten.

Morbier is een kaas met een niet te sterke smaak en past natuurlijk op een kaasplateau.

Over kaasplateau’s gesproken. Begin altijd eerst met een rustige kaas en ga dan steeds wat sterker. Dus niet eerst met een Munster of Roquefort waardoor je anders de wat mildere kazen niet meer proeft.

Koos, Maître de Fromage Confrerie de Saint Uguzon