La baguette
Het “baguette de pain” is kandidaat voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Frankrijk bevestigde vrijdag dat het ervoor had gekozen om de baguette de pain te nomineren voor opname in het immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.
De definitie van Werelderfgoed is volgens Wikipedia: “cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.
Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO mag deze titel dragen.
De lijst wordt jaarlijks samengesteld door het Werelderfgoedcomité, dat bestaat uit vertegenwoordigers van 21 wisselende landen.
Het definitieve besluit ligt bij het orgaan van de Verenigde Naties, dat pas in de herfst van 2022 een besluit neemt.
La ministre de la culture, Roselyne Bachelot, zei in een persbericht o.a. dat het aantal bakkerijen voortdurend afneemt, vooral in plattelands-gemeenschappen. In 1970 waren er 55.000 ambachtelijke bakkerijen (één voor 790 inwoners) tegen 35.000 nu (één voor 2.000 inwoners), vaak door de verkoop van industrieel geproduceerde baguettes. Door bewustwordingsacties wil het ministerie proberen deze achteruitgang voor de ambachtelijke sector te stoppen. Men wil jonge mensen aanmoedigen om voor het beroep te kiezen, omdat er in de bakkerij veel functies te vervullen zijn.
La baguette, is een benaming die aan het begin van de 20e eeuw in Parijs verscheen. Een stokbrood is gemaakt van slechts vier ingrediënten (bloem, water, zout, gist of zuurdesem). Als het op de juiste manier wordt gedaan, moet het een knapperige korst en een zachte, honingraatkruimel bieden.