vanuit Cognac

Le Guide MICHELIN 2022

Op 22 maart 2022 werd de “Cérémonie des Etoiles” voor het eerst vanuit Cognac gepresenteerd. Uiteraard waren veel chef-koks, banketbakkers, sommeliers, eigenaren van restaurants die geselecteerd waren door de inspecteurs van de MICHELIN Gids, aanwezig bij deze ceremonie, evenals de Franse en internationale pers.

Betekenis van de sterren:
Eén ster
Een uitstekende keuken in zijn categorie (Une très bonne table dans sa catégorie)

Twee sterren
Een verfijnde keuken die een omweg waard is (Table excellente, mérite un détour)

Drie sterren
Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is (Une des meilleures tables, vaut le voyage)

Frankrijk heeft nu 31 restaurants met drie sterren met dit jaar twee nieuwe chef-koks: Arnaud Donckele van restaurant Plénitude van het hotel Cheval Blanc Paris en Dimitri Droisneau van La Villa Madie in Cassis.
Volgens de MICHELIN-gids zijn er nu 41 nieuwe 1-sterren, zes nieuwe 2-sterren en twee nieuwe 3-sterren restaurants. De MICHELIN-gids telt in totaal 627 sterrenrestaurants in 2022, vergeleken met 638 in 2021. Er zijn in de Dordogne 8 restaurants met 1 ster; er zijn 7 restaurants met 1 ster in de Lot en  er zijn 2 restaurants met 1 ster in de Lot-et-Garonne.

Het avontuur van de MICHELIN-gids begon in 1900. Voordat het een gastronomische gids werd, was het oorspronkelijk een reclameboekje van 400 pagina’s dat gratis werd verspreid. Er werden 35.000 exemplaren gedrukt en gratis aangeboden aan chauffeurs bij de aankoop van banden. In een tijd waarin reizen een epos was (in 1900 waren wegen vaak slecht aangegeven of zelfs gevaarlijk, reistijden lang) wil de MICHELIN-gids het leven van reizigers gemakkelijker maken.

Geboren uit de verbeelding van André en Edouard Michelin, de twee stichtende broers van de MICHELIN-bandenfabrikant, heeft de originele gids (toen al rood!) tot doel “alle informatie te geven die nuttig kan zijn voor een chauffeur die in Frankrijk reist: om zijn auto te repareren, hem in staat te stellen te leven, te corresponderen per post, telegraaf of telefoon en vermeldde tevens stations, postkantoren, artsen, apotheken. De gids had een lijst met monteurs, wegen-kaarten en stadsplattegronden, toeristische informatie en praktisch advies (hoe een band te verwisselen of te tanken, hoe uw voertuig te onderhouden, enz.), maar gaf ook hotels en restaurants aan. De kwaliteit van het etablissement werd weergegeven op basis van het aantal sterren.

De bekende rode gids is nu vertegenwoordigd in 32 landen.

Bib Gourmand
Een andere kwalificatie van Michelin is de aanduiding “Bib Gourmand” (waarbij “Bib” de afkorting is van Bibendum, het Michelinmannetje). Dit is het onderscheidingsteken voor ‘een eetgelegenheid die een prima maaltijd serveert onder € 37 (onder € 36 in Brussel en Luxemburg), exclusief dranken’ (prijspeil Michelingids 2012). In 2021 werd als grensbedrag € 39 gehanteerd. Michelin heeft het zelf over ”restaurants die bekend staan om hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding”. Restaurants kunnen geen Bib Gourmand en ster tegelijk hebben. Een ‘Bib Gourmand’ staat dus ook voor de prijs/kwaliteitverhouding maar dan ook nog met een tamelijk lage prijs in absolute zin. Op de website van Michelin zijn de Bib Gourmand restaurants te vinden.

Hier kunt u meer informatie vinden!