Problemen na strenge vorst
Franse boeren vrezen voor mislukte wijn- en fruitoogst na strenge vorst
Na de twee periodes van vorst in april na een zeer hete en zonnige start van de lente, bereiden de wijnboeren zich voor om zich permanent aan te kunnen passen aan het gevaar van vorst voor hun wijnstokken. De vorst die deze week een groot deel van Frankrijk bedekte, lijkt een van de ergste in decennia te worden met veel gewassen, met name wijnstokken en boomgaarden, die van noord naar zuid van Frankrijk zijn getroffen.
Aan het einde van de winter snijden de wijnboeren de takken van de wijnstokken waardoor het groeiproces begint. Het begin van dit voorjaar is bijzonder warm en zonnig geweest. Hierdoor gaven de wijnstokken hun eerste bladeren eerder dan verwacht. De toppen van deze wijnstokken zijn dan juist heel kwetsbaar en niet bestand tegen te lage temperaturen en zeker niet als het kwik onder nul zakt. Na een reeks nachten met strenge vorst vrezen veel Franse wijnbouwers en fruittelers voor hun oogst. Boeren stookten onder meer vuurtjes of staken kaarsen aan in hun velden om hun wijnstokken tegen de vorst te beschermen.
De omvang van de schade wordt momenteel vastgesteld, zei de Franse premier Jean Castex. De premier beloofde extra financiële steun, nadat zijn landbouwminister al hulp uit een rampenpot voor de landbouw had aangekondigd. Wijnbouwers in bijvoorbeeld omgeving Bergerac (meer dan 50% van de knoppen aangetast), de Bourgogne of in het Rhônedal verwachten een vrijwel volledig mislukte oogst. Zo spreekt een wijnboer in het departement Landes van minstens 90 procent verlies. Honderden wijnbouwers zijn getroffen door de strenge vorst.
In een interview bevestigde Le ministre de l’Agriculture, Julien Denormandie, dat er steun zal worden verleend aan boeren na deze periodes van koude. In afwachting van deze hulp denken de wijnboeren al na over de toekomst en het aanpassingsvermogen dat ze zullen moeten aantonen in het licht van deze periodes die zich waarschijnlijk zullen herhalen. Er zijn al verschillende technieken, zoals het verbranden van natte strobalen om een mistwolk over de gewassen te creëren en ze te beschermen tegen de kou. Deze dure methode is al geïmplementeerd in Bergerac, maar blijkt niet effectief bij te lage temperaturen. Ze maken het geluid van een helikopter. Deze grote torens van zo’n tien meter, uitgerust met een gemotoriseerde propeller, mengen zeer koude lucht dicht bij de grond met die op hoogte vaak minder koud. Ook al is de lucht op hoogte ook erg koud, het heeft in ieder geval de eigenschap dat het de lucht droogt. De vochtigheid tijdens de vorst maakt deze periodes nog gevaarlijker voor de wijnstokken.
Sommige wijnhuizen hebben ook een andere methode gebruikt: laat snoeien.
Andere Franse wijnboeren beschermen druiven met vuur. Diverse wijnboeren in Frankrijk hebben massaal vuurtonnen in hun wijngaarden gezet. In de omgeving van Chablis is het ook ongewoon koud voor de tijd van het jaar en dat is funest voor de wijnranken. Met de warmte van het vuur proberen ze de takken te beschermen tegen de vorst. Zo willen ze voorkomen dat een heel jaar werk in één nacht verdwijnt. Het is ongehoord. We hadden een moeilijk jaar in 1991 en in 2017, maar in 2021 dreigt ook alles verloren te gaan. Na een eerste koudegolf krijgen boeren in de meeste gebieden deze week opnieuw te maken met vorst. Na de zeer aanzienlijke schade die vorige week is geconstateerd, proberen de wijnboeren en boomverzorgers te redden wat nog kan worden bespaard door hun nachten buiten door te brengen. De voorjaarsvorst is een hele grote ramp want minstens een derde van de Franse wijnproductie “gaat verloren”.