Reblochon

De Reblochon is een bekende traditionele kaas. Hij komt al voor in de XIIe eeuw in de Haute Savoie op de bergweiden van de Voor-Alpen in de vallei van Thônes. Vroeger huurden de boeren grond van de eigenaren die werd betaald met een vergoeding van de hoeveelheid geproduceerde melk. Als de eigenaar de productie kwam meten, zorgde de boer ervoor dat de koeien niet helemaal gemolken waren.
Zodra de eigenaar was vertrokken ging de boer verder met melken (Re-blocher).

Reblochon wordt gemaakt van volle rauwe koemelk. Na het melken wordt de melk in koperen ketels verwarmd tot zo’n 33° C en in ongeveer drie kwartier gestremd. De wrongel wordt gesneden in stukjes ter grootte van een rijstkorrel, en na uitlekken in de met kaasdoek bedekte vormen gedaan. In de vormen wordt met een gewicht van 2,5 kg het vocht er verder uitgeperst. Uit de vormen gehaald wordt de kaas gezouten in een pekelbad en 4 tot 5 dagen in de eerste rijpingskamer gezet. De kaas rijpt hier bij een temperatuur van 16-18° C. De kaas wordt regelmatig gewassen en gekeerd (eens per 2 dagen). Vervolgens volgt de tweede rijping van 2 tot 3 weken in een rijpingskelder bij 12° C, op planken van de plaatselijke dennen.

Het plaatje wat aangebracht wordt op de kaas, onderscheidt de productievormen. Groen als de kaas op de boerderij wordt gemaakt en rood als hij uit een fabrieksmatige kaasmakerij komt.
Het resultaat is een kaas met een zachte, ivoorkleurige kaasmassa en een saffraangele korst. De korst zorgt voor de smaak maar kan niet gegeten worden.

Recept Tartiflette:

Ingrediënten:

  • 1 kg gekookte in schijfjes gesneden aardappels
  • 1 Reblochon waar de korst af is
  • Wat room, zout, peper, knoflook en bieslook

Bereiding:

  • Doe afgewisseld een laagje aardappels, Reblochon in plakjes in een gratineerschaal
  • Strooi op elke laag knoflook, zout, peper en bieslook
  • Plaats de schaal ongeveer 30 minuten in een hete oven
  • Giet 10 minuten voor het eind van de baktijd de room over de tartiflette

Lekker met een mooie rauwe ham er bij.

Bon appétit!

 

Koos, Maître de Fromage Confrerie de Saint Uguzon