Op donderdag 4 januari 2021 heeft de Europese Commissie de “l’Appellation d’Origine Protégée (AOP) voor walnootolie uit de Périgord erkend (Beschermde Oorsprongsbenaming) en daarmee kreeg de walnootolie de goedkeuring van de Europese Unie voor een inschrijving in het AOP-register.

Walnootolie uit de Périgord heeft nu een op het niveau van de Europese Unie erkende AOP. Deze oorsprongsbenaming biedt de productie van walnootolie uit de Dordogne wettelijke bescherming tegen vervalsingen. Het is tevens een erkenning van de kwaliteit.

Het AOP-register bevat momenteel meer dan 1500 referenties van landbouw- en voedingsproducten.
Walnootolie uit de Périgord is de eerste Franse walnootolie erkend op Europees niveau.

Huile de noix du Périgord is “een olie van eerste persing, uitsluitend mechanisch verkregen”. Het belangrijkste kenmerk is het gebruik van kwaliteitswalnoten van traditionele plaatselijke variëteiten: Marbot, Corne, Grandjean en Franquette.

Tot nu toe hadden alleen Franse olijfoliën een Europese AOP (Provence, Nîmes, Corsica, Nice, Haute-Provence, Aix-en-Provence, Vallée-des-Baux en Nyons).

De walnoot uit de Périgord, geteeld in Aveyron, Charente, Corrèze, Dordogne, Lot en Lot-et-Garonne, evenals die van Grenoble, bedekt een deel van de Isère en strekt zich uit tussen de Savoie en het noorden van de Drome.