Wie ben ik?

Bonjour! Mijn naam is Lindsey Lillian, geboren in Nederland in een klein dorpje vlakbij Leiden
en sinds 9 jaar wonend in “Vive la France” op de grens van de Dordogne en de Lot.

vloggen is mijn passie

December feestdagen in Frankrijk

Het einde van het jaar 2011 kwam in zicht. Het zou mijn eerste winter in Frankrijk worden. Ik was met de winter eigenlijk nog nooit in Frankrijk geweest. ’s Winters gaan we altijd wintersporten in Oostenrijk. Ik ben dol op sneeuw! Lekker skiën of snowboarden en dan een heerlijke warme maaltijd, spaghetti of wienerschnitzel met friet en vervolgens ’s avonds thuis bij de open haard zitten. Het huis versierd met sfeerlichtjes. Ik vind de winter niet zo erg. Je moet het zelf gezellig maken! Voor mij is december een feestelijke maand. Ten eerste zijn mijn ouders jarig in deze maand en daarnaast vieren we Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaarsdag. Veel cadeaus, gezelligheid en vooral veel zoetigheid!

SINTERKLAAS
Het was zover… 5 december komt! Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint! Mijn hartje klopt! Mijn hartje klopt zo blij! Ik ben dol op het Sinterklaasfeest! Er gaat echt geen jaar voorbij zonder Sinterklaas en zijn lieve pieten! Ik had al lang van te voren gepland dat dit natuurlijk gevierd moest worden! Ik was in oktober 2 weken in Nederland en had voor mijn schoonfamilie pepernoten, marsepein en natuurlijk  chocoladeletters gekocht om in hun schoen te doen!

Mijn schoonouders kwamen eten en ik had ze die dag daarvoor gevraagd of ze allemaal 1 schoen wilden meenemen en allemaal 1 wortel. Je had die gezichten moeten zien. Fransen die meedoen aan Sinterklaas! Wat een giller! Ik vroeg ze om de schoenen bij de open haard te zetten en vervolgens de wortel er in te steken. Uiteindelijk legde ik uit wat er nu daadwerkelijk wordt gevierd met Sinterklaas en hoe het allemaal in zijn werking gaat. Ze keken verbaasd, maar vonden het concept wel geinig. Ze hebben in ieder geval erg moeten lachen om dit traditioneel Nederlands feestje en genoten van al het lekkers wat in hun schoen zat de volgende dag. Mijn man vroeg dat jaar daarop… ‘Wanneer is het ook alweer Sinterklaas?’‘We gaan het toch wel weer vieren he?!’ Tja.. mijn Fransman houdt nu eenmaal van cadeautjes en is een onwijze snoepkont dus ook hij kan niet meer zonder Sinterklaas.

Nu we twee kinderen hebben is het natuurlijk veel leuker en is het echt genieten die avond. Twee jaar terug ben ik speciaal met Sinterklaas naar Nederland gegaan zodat mijn dochter nu echt Sinterklaas en zijn lieve behulpzame pieten kon ontmoeten. Wat een geweldig feest was dat!

NOËL
Wat is het druk in de winkels net voor de kerst. Je ziet iedereen inkopen doen, cadeautjes en boodschappen. Wat een volle karren! Alsof alles in de puntjes geregeld moet worden. Mijn eerste kerst met de schoonfamilie was anders dan thuis. Thuis gingen we altijd gezellig gourmetten of er werd een heerlijke lamsbout gehaald bij de slager. Ham met meloen, carpaccio of soep als voorgerecht en als nagerecht een dessert flambé, die mijn opa aanstak als de lichten gedoofd waren. Wat vond ik dat als kind geweldig. Hier in Frankrijk leek het wel of er een tig aantal aan voorgerechten waren! Eerst natuurlijk een uitgebreide apéro; chipjes, nootjes, worstjes, mini pizza’s en een lekker drankje. Eenmaal aan tafel begon het met soep, daarna kwamen de oesters, garnalen, kreeft en andere fruits de mer. Vervolgens paté, foie gras en saucisse sèche, dan eindelijk het hoofdgerecht: een enorme chapon de Noël met pommes duchesse en marrons (kastanjes). Dat vond ik dus echt niet lekker! Die textuur in je mond en dan die smaak. Non, pas pour moi. Daarna kwamen allemaal verschillende kaasjes te voorschijn en toen als klap op de vuurpijl het nagerecht; la bûche! Er wordt geen kerst afgesloten zonder een bûche, het liefste van de bakker en natuurlijk een goede champagne!
Santé!

OLIEBOLLEN
‘Wat ga je maken?’ ‘Oliebollen.’ ‘Quoi?’
‘Dit doen wij Nederlanders met oud en nieuw’ zei ik. Mijn man vond het maar een apart goedje in de pan. ‘Wacht maar’ zei ik. ‘Het is erg lekker!’ Eenmaal gebakken zag je niets meer van dat goedje, alleen maar mooie goudbruinige bollen met of zonder krentjes erin. Mijn man nam voorzichtig een hap. ‘Best lekker.’ Nou ik kan je vertellen; al heel gauw was de oliebollenschaal leeg!

OUD EN NIEUW
Mijn ouders zorgden altijd wel voor sterretjes en morning glories. Echt veel geld werd er niet uitgegeven aan vuurwerk, want het ging toch alleen maar de lucht in en was in de ogen van mijn ouders zonde, (vind ik nu ook, haha) maar we hadden absoluut altijd wel iets. Toen mijn broer en ik ouder werden mochten we altijd wat bestellen. Ik vond die grondbloemen altijd leuk of die gillende keukenmeiden. Mijn broer die kocht van alles. Die kon niet wachten tot hij eindelijk wat mocht aansteken. Ook met vrienden en familie hebben we altijd leuke avonden gehad.

WAT IS OUD EN NIEUW ANDERS IN FRANKRIJK!
‘Waar is het vuurwerk?’ zei ik voorzichtig… GEEN vuurwerk? Hoe bedoel je geen vuurwerk? Het is nieuwjaar! Verboden?! Oké waar ben ik beland dacht ik. Het leek eerder alsof ik op een verjaardagsfeestje was dan op een avond waarvan het jaar werd afgesloten en het nieuwe ingeluid. Er was een zaal afgehuurd in het dorp. Salle des fêtes. Daar stonden tafels, stoelen en een groot buffet met chips, koude rosbief, roti de porc, couscous, salade, drankjes en nog veel meer. Iedereen liep met van die feestmutsjes op en gooide van die slingertjes en er werd gedanst op van die hoempapa muziek.

Ha! Qu’est-ce qu’on est serré, au fond de cette boite,
Chantent les sardines, chantent les sardines!
En:
Et on fait tourner les serviettes
Comme des petites girouettes
Ça nous fait du vent dans les couettes
C’est bête, c’est bête
Mais c’est bon pour la tête

Wat een giller. Ik moest er natuurlijk vreselijk om lachen, het was een beetje apart, maar laat ik eerlijk zijn, het was reuze gezellig! Al met al een geslaagde avond en een feestelijke decembermaand met als afsluiter een wintersport weekend in Super Besse.

 

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden en vind je het leuk om een kijkje te nemen op mijn pagina of een filmpje te zien van de omgeving? Je kunt mij volgen op Instagram, mijn Facebookpagina liken, wordt bevriend of bekijk mijn filmpjes op Youtube.

YOUTUBE:
https://www.youtube.com/channel/UCASERQK531INLG8TyYg4zKg
of klik hier

FACEBOOK: https://www.facebook.com/lindseylillianinfrance
of klik hier

INSTAGRAM: lindseylillianinfrance

Wie weet tot gauw!

Bisou!

Lindsey Lillian