Wie ben ik?

Bonjour! Mijn naam is Lindsey Lillian, geboren in Nederland in een klein dorpje vlakbij Leiden
en sinds 9 jaar wonend in “Vive la France” op de grens van de Dordogne en de Lot.

vloggen is mijn passie

Een Frans stukje vlees

Als klein meisje vond ik het fijn als we de enorme grote supermarkt gingen bezoeken in Frankrijk. Alleen het rode en zwarte logo van vroeger vond ik al fascinerend.

Les Mousquetaires

                     toen                                                                                                 nu

Ik voelde me altijd zo klein in zo’n gigantische supermarkt, zo’n groot warenhuis. Er was zo veel te zien en we mochten altijd wat leuks uitzoeken bij de speelgoedafdeling. Veel van mijn pony’s en barbies kwamen uit Frankrijk.

Op vakantie gingen we altijd zo vaak mogelijk barbecueën. Eenmaal bij de vleesafdeling wist ik niet wat ik zag. Zoveel vlees en zoveel keus. ‘Hè bah’! Er ligt daar gewoon een varkenskop met een appel in zijn bek! Net zoals in een cartoon, maar dan echt. Ik werd er een beetje naar van en liep verder, maar van wat ik verder zag werd ik ook niet vrolijk. Een grote koeientong, hersenen, hartjes, nieren en andere ingewanden. Nee hoor, geef mij maar van die lekkere hamburgertjes, die steaks hachés. Oh ja en die heerlijke pittige worstjes! Merguez worstjes. Typisch Frans, alhoewel het oorspronkelijk uit de Maghreb komt. Het noordwestelijke deel van Afrika. De Merguez wordt bereid van rund- of lamsvlees en is gekruid met Harissa, een pittige rode saus gemaakt van tomaten, koriander, knoflook, komijn en natuurlijk hete pepers. Het wordt normaal gesproken gegeten bij de couscous, maar hier in Frankrijk heeft iedereen ze wel op de barbecue. Het geeft mij nu nog altijd een vakantiegevoel als ik ze eet.

Toen ik mijn (Frans)man leerde kennen aten we bij zijn ouders en werd er veel vlees geserveerd. Echter had ik het idee dat het vlees nog helemaal niet gaar was. Er kwam allemaal bloed uit dat vlees en je had de binnenkant eens moeten zien! Ik eet mijn vlees altijd goed doorbakken. Ik was er voor het eerst en durfde eigenlijk niets er van te zeggen. Ik wilde niet gelijk al een statement maken. Ik at het dus met moeite op. Niets te zeggen over het vlees, maar gewoon de manier waarop het was gebakken. Voor mij mocht het nog wat langer op het vuur. Na een tijdje wisten ze wel dat ik het vlees “cuit” of “bien cuit” wilde. Bij sommige stukjes vlees eet ik nu “à point” maar het zal nooit “bleu” worden.

Ik probeerde steeds meer andere vleessoorten te eten, zo proefde ik al snel everzwijn en hert vanwege de jacht, maar ook caille, dat is een kwartel. Bij een entrée: saucisse sèche, rillettes, fritons, magret de canard, gésiers, verschillende soorten paté en foie gras. Foie gras, coeur de canard en boudin noir (bloedworst) zijn eerlijk gezegd absoluut niet voor mij bestemd.

Maar daar kwam het. Op een dag kwam mijn man thuis. ‘Chérie’? ‘Veux-tu aussi manger l’Andouillette?’ Een Andou-wat? Dacht ik. ‘Wat is dat? Wat zit er in?’ ‘Een beetje van alles’ zei hij en hij maakte een beweging met zijn hand over zijn buik. Ik vertrouwde het op dat moment al niet, maar toen hij ze ging bakken moest ik maken dat ik weg kwam. Wat een verschrikkelijke onaangename geur kwam er van af! Onaangenaam? Onsmakelijk? Het was afgrijselijk! Goor en vunzig! Mijn hele keuken was vergald. Mijn keuken? Mijn hele huis! Vanaf die dag mocht hij en mag hij nooit meer een Andouillette binnen in huis bakken. Dan maar op de barbecue. Een Andouillette is namelijk gemaakt van het spijsverterings-kanaal van varkens- en/of kalfsvlees, met of zonder toegevoegd vet. Ingewanden dus. Nee voor GEEN goud ga ik dat eten. Geen haar op mijn hoofd. Nee, ik ben uiteindelijk geen vegetariër geworden hoor, ik hou wel van een lekker stukje vlees, maar bepaalde dingen zijn echt absoluut niet voor mij bestemd. De Andouillette was toch wel het toppunt.
Wat jij? Zou jij het proberen?

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden en vind je het leuk om een kijkje te nemen op mijn pagina of een filmpje te zien van de omgeving?
Je kunt mij volgen op Instagram, mijn Facebookpagina liken, wordt bevriend of bekijk mijn filmpjes op Youtube.

YOUTUBE:
https://www.youtube.com/channel/UCASERQK531INLG8TyYg4zKg
of klik hier

FACEBOOK: https://www.facebook.com/lindseylillianinfrance
of klik hier

INSTAGRAM: lindseylillianinfrance

Wie weet tot gauw!

Bisou!

Lindsey Lillian