Wie ben ik?

Bonjour! Mijn naam is Lindsey Lillian, geboren in Nederland in een klein dorpje vlakbij Leiden
en sinds 9 jaar wonend in “Vive la France” op de grens van de Dordogne en de Lot.

vloggen is mijn passie

Galette des rois

Oui! Het is januari!

Tijd voor goede voornemens!

Of toch niet?

Na al het lekkere eten van afgelopen decembermaand zeggen de meesten toch wel van: “Ja, ik moet toch echt een beetje gaan opletten nu”. “Ja, ik ga dit keer echt afvallen!”
Dit dacht ik ook een aantal jaren geleden en denk ik soms nog, maar hier in Frankrijk gaat het lekkere eten gewoon door.

De oliebollen waren net op en na een paar dagen stond er alweer een taart op tafel.
Wat een aparte taart! Ziet er lekker uit! Wat is het? Wat zit er in? Is het lekker?

Une galette des rois. Dat klinkt wel heel koninklijk! Dus dat moet goed zijn. Ik nam een eerste hap en het was voortreffelijk. Binnenin de taart zit frangipane. Dit is een beslag van boter, suiker, eieren, bloem en gemalen amandelen. In het Nederlands noemen we deze taart daarom ook frangipanetaart of koningentaart, dit vanwege het Driekoningenfeest. De drie wijzen uit het oosten, Caspar, Melchior en Balthasar die geschenken kwamen brengen aan het kindje Jezus.

Ik nam een tweede hap. Ai mijn tand! Wat is dit nou weer? Ik pakte een hard stuk uit mijn mond, helemaal plakkerig van de frangipane. Waarom zit dit in mijn stuk taart?
In de galette des rois wordt een porseleinen beeldje verstopt. Dit heet een fève in het Frans en de persoon die deze in zijn of haar stukje taart heeft is die dag de koning of koningin en mag de kroon gaan dragen. Diegene die dus la fève heeft en koning(in) is moet trouwens ook een nieuwe galette des rois gaan kopen. Vroeger werd er als fève een haricot sec gebruikt. Dit is een kleine witte gedroogde boon. Je kan natuurlijk begrijpen dat mijn man alvast de fève had opgezocht om deze aan mij te geven toen ik deze taart voor het eerst at! Wat een valsspeler. Haha!

Bij het eten van de galette des rois wordt er appelsap, cidre, Muscat, witte wijn, champagne of Mousseux gedronken. Dit feest wordt trouwens gevierd op 6 januari of op de eerste zondag van januari. Naast frangipane zijn er ook galettes des rois gevuld met appel, abrikozen, chocolade, en meer. Ik persoonlijk houd van die met appel erin.

In het zuiden wordt de gâteau des rois gegeten. Dit is een brioche, daarom ook wel brioche des rois genoemd, met gekonfijt fruit en stukjes suiker erop. Het lijkt op kandijsuiker zoals op ontbijtkoek, maar dat is het niet. Deze brioche is gearomatiseerd met fleur d’orange. Dit is oranjebloesem. In deze koninklijke brioche zit overigens ook een fève verstopt. En jij? Heb jij al weleens een galette of gâteau des rois op?

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden en vind je het leuk om een kijkje te nemen op mijn pagina of een filmpje te zien van de omgeving? Je kunt mij volgen op Instagram, mijn Facebookpagina liken, wordt bevriend of bekijk mijn filmpjes op Youtube.

YOUTUBE:
https://www.youtube.com/channel/UCASERQK531INLG8TyYg4zKg
of klik hier

FACEBOOK: https://www.facebook.com/lindseylillianinfrance
of klik hier

INSTAGRAM: lindseylillianinfrance

Wie weet tot gauw!

Bisou!

Lindsey Lillian