Wie ben ik?

Bonjour! Mijn naam is Lindsey Lillian, geboren in Nederland in een klein dorpje vlakbij Leiden en sinds 9 jaar wonend in “Vive la France” op de grens van de Dordogne en de Lot.

nee dat brengt ongeluk!

Het is mij in het begin al een paar keer overkomen…

Hier in Frankrijk is geen Fransman zonder brood. Brood hoort bij l’entrée, plat et fromage.
‘Heb jij al brood gekocht of niet? Anders haal ik het wel!’ Een ‘repas’ zonder brood is geen ‘repas’. Iedereen kent de stereotype Fransman, het typische oude Franse mannetje met een baret op en een stokbrood onder zijn arm. Vers en knapperig stokbrood van de bakker.
Eenmaal thuis wordt het brood niet in een mandje, niet op een bordje en niet op een plankje gelegd, maar direct op tafel. Bij het pakken van het brood is mij al vaak voorgekomen dat ik het brood niet goed teruglegde.

Mijn Fransman zei in het begin niets en draaide automatisch het brood snel om. Na een paar keer dat gedaan te hebben begon hij te zeggen: ‘Leg dat brood nou eens goed’! Een diepe zucht en het brood werd weer door hem omgedraaid.
‘Pourquoi?’ ‘Waarom? Wat doe ik verkeerd? Waarom mag het brood niet op zijn zijkant liggen of op de rug?’ ‘Daarom.. omdat dat zo is… anders brengt het ongeluk.’

Mijn schoonvader vertelde dat ze vroeger in de middeleeuwen een kruis maakten op het brood, om het brood te zegenen. Sommige bijgelovige mensen zijn van mening dat het ondersteboven op tafel leggen van het brood de duivel aantrekt en het daardoor dus ongeluk brengt.
In de tijd van de middeleeuwen werd de beul in de steden vaak weinig gewaardeerd, omdat zijn beroep

verband hield met de dood.
Op executiedagen was het gebruikelijk dat de bakker een brood voor hem reserveerde. De bakker presenteerde het brood ondersteboven op zijn aanrecht, zodat de beul zijn brood gemakkelijk kon identificeren om het op te halen. Klanten die zich bewust waren van dit gebruik, raakten het daarom niet aan uit angst het boze oog aan te trekken.

 

Om de betovering op een omgekeerd brood af te weren, maken de gelovigen een kruisteken met een mes op het brood voordat ze het delen. Het brood is zo gezegend en wordt gebroken met de handen, net als bij het laatste avondmaal van Jezus Christus.

In deze tijd zie je nog steeds een kruis verwerkt op een groot, rond brood zoals ‘la Tourte’ of ‘le Pain au levain’. Ook wordt er nog vaak aan tafel het brood gebroken met de handen i.p.v. gesneden met een mes.
Ik weet nu al jaren waarom ik dus het stokbrood niet mag omdraaien, maar soms wil ik gewoon nog een keer zijn reactie zien als ik het stiekem toch doe!

Wie weet tot gauw!

Bisou!

Lindsey Lillian

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden en vind je het leuk om een kijkje te nemen op mijn pagina of een filmpje te zien van de omgeving? Je kunt mij volgen op Instagram, mijn Facebookpagina liken, wordt bevriend of bekijk mijn filmpjes op Youtube.

YOUTUBE:
https://www.youtube.com/channel/UCASERQK531INLG8TyYg4zKg
of klik hier

FACEBOOK: https://www.facebook.com/lindseylillianinfrance
of klik hier

INSTAGRAM: lindseylillianinfrance