Wie ben ik?

Bonjour! Mijn naam is Lindsey Lillian, geboren in Nederland in een klein dorpje vlakbij Leiden
en sinds 9 jaar wonend in “Vive la France” op de grens van de Dordogne en de Lot.

vloggen is mijn passie

Varen, varen over de Dordogne

“Varen, varen over de baren, varen varen over de DORDOGNE!”

Op vakantie geniet je van de rust, de natuur, de uitstapjes en de rivier de Dordogne om lekker in te zwemmen of om op te varen.

Welke opties zijn er eigenlijk?

Canoë:
Kanoën wordt vaak gedaan op de Dordogne. Er zijn daarom heel veel verschillende kano-bedrijven. Als u langs de rivier rijdt ziet u talloze opstapplaatsen. U kunt kiezen hoe laat u vertrekt en hoeveel kilometer u wilt afleggen. U krijgt een zwemvest, een tonnetje en zo kunt u een hele dag op pad zijn. Kanoën, even wat zwemmen, weer verder varen en dan wat picknicken.
Een top uitje bij hoge temperaturen! Je kunt kiezen tussen een 2, 3 of 4 personen kano of een kayak, deze is voor 1 persoon. Leef je uit als een echte indiaan!

Stand Up Paddle:
Wat tegenwoordig ook helemaal in is, is de SUP. Dit staat voor Stand Up Paddle. Je staat op een soort grote surfplank met een lengte van minimaal 3 meter. Deze plank is extra breed om er voor te zorgen dat de surfer stabiel genoeg op de plank kan staan zonder er vanaf te vallen. De peddel is zo’n 180 tot 230 cm lang, kan gemaakt zijn van hout, kunststof of aluminium en is natuurlijk drijvend. De bedoeling is dat je staand gaat peddelen, daarom wordt het ook wel peddelsurfen genoemd. Stand up paddle kan zowel gedaan worden in grote golven als in kleine golfjes en op binnenwater.

Radeau:

Ben jij een echte avonturier? Dan kan je ook met meerdere personen een vlot huren! Extra gezellig! In het Frans heet een vlot een radeau. In Argentat-sur-Dordogne in het departement Corrèze wordt elk jaar een groot populair festival gevierd. Dit feest is elke eerste zaterdag van juli en heet: Toussur le pont. Bij deze gelegenheid strijden meer dan dertig op maat gemaakte vlotten op de rivier de Dordogne om de Coulobre te verslaan. Coulobre betekent slang in het Occitaans. Een drakenkop rustend op het lichaam van een slang waaruit zijn grote klauwpoten tevoorschijn komen. Ook wel de Loch Ness van Argentat genoemd. Als de Coulobre vandaag de dag niet langer door de diepten van de rivier spookt, kronkelt hij nog steeds door de verbeelding van de regio. Zozeer zelfs dat enkele bewoners uit Argentat hebben besloten om zijn legende levend te houden tijdens deze feestelijke dag.

De bewoners en bezoekers komen samen om dit feest te vieren met een gigantische picknick en om de bemanning van de zelf gemaakte vlotten aan te moedigen.
Dit festival lijkt een beetje op ter land ter zee en in de lucht. Een Nederlands tv programma dat vroeger op de Tros kwam en waar ik als klein kind graag naar keek. Het enige verschil is dat je niet de bel hoeft te luiden maar gewoon heel veel plezier kan hebben met jouw prachtige zelf gedecoreerde, gebouwde vlot.

La legende du coulobre

Gabarre:
Een boottocht over de Dordogne met de Gabarre is natuurlijk ook een hele mooie ervaring. De Gabarre is een traditionele boot uit de Dordogne. Tijdens de middeleeuwen gingen deze binnenvaartschepen de Dordogne af om goederen zoals kolen, bouwmateriaal, wijn, en fruit naar de grote steden te vervoeren. Op de terugreis stroomopwaarts ging het vooral om zout, gedroogde vis en koloniale waren zoals koffie, suiker en specerijen. Als je deze boottocht maakt over de Dordogne kan je via de audiogids meeluisteren naar de geschiedenis van de Gabarre en de omgeving. Na iedere bocht is er weer een ander landschap met kastelen, burchten en prachtige dorpjes. De audiogids kan je instellen op verschillende talen, waaronder Nederlands. De opstapplaatsen zijn Bergerac, Beynac et Cazenac en La Roque Gageac. U vaart een stuk stroomopwaarts of stroomafwaarts waarna de boot keert en weer terugvaart naar de opstapplaats.Dit uitje is heel geliefd en is daarom in de zomermaanden vaak volgeboekt. Om
teleurstelling te voorkomen is het aan te raden deze van tevoren te reserveren. Er kunnen ongeveer 50 mensen op de boot en de tocht duurt ongeveer een uur.

Croisière:
Natuurlijk zijn er ook vergelijkbare mogelijkheden op de andere rivieren binnen het departement Dordogne zoals la Vézère, l’Isle, la Dronne en l’Auvézère. Zo kan je bijvoorbeeld op de Dronne een Croisière maken. Een croisière is een mini cruise. Eigenlijk ook gewoon een boottocht, maar dan met een chique naam.

Bateau de pêche:
Ben jij dol op vissen? Dan kan je ook met een gids mee om een dagje of voor een paar uurtjes te vissen met een kleine motorboot. Meestal worden deze bootjes ook barque de pêche genoemd. De gids vertelt je over de verschillende vissen die er gevangen kunnen worden in de Dordogne zoals; snoek, snoekbaars, baars, karper, brasem, riet- en blankvoorn, paling, elft en natuurlijk niet te vergeten forel.

 

 

Voor welke avontuurlijke tocht ga jij?

Bisou!
Lindsey Lillian

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden en vind je het leuk om een kijkje te nemen op mijn pagina of een filmpje te zien van de omgeving? Je kunt mij volgen op Instagram, mijn Facebookpagina liken, wordt bevriend of bekijk mijn filmpjes op Youtube.

YOUTUBE:
https://www.youtube.com/channel/UCASERQK531INLG8TyYg4zKg
of klik hier

FACEBOOK: https://www.facebook.com/lindseylillianinfrance
of klik hier

INSTAGRAM: lindseylillianinfrance

Wie weet tot gauw!